Pentru moment, plata cu cardul poate fi realizată doar prin intermediul platformei PayPal. Deoarece PayPal nu accepta plata in RON, veți putea selecta aceasta modalitate de plata doar după modificarea valutei din RON in EUR (în partea dreaptă sus a ecranului). Plata efectivă se va efectua în RON, schimbul valutar fiind realizat automat de către banca dumneavoastră. Factura proforma va fi emisă de magazinul online în EUR, dar factura finală o veți primi în RON, la cursul BNR al zilei respective. Desigur, aveți în continuare la dispoziție posibilitatea de a achita comanda prin transfer bancar, sau ramburs.

Informațiile pe care vi le punem pe această cale la dispoziție, se adresează atât celor pe care această plantă îi interesează în scop terapeutic, cât și celor cărora (fie că își dau seama, fie că nu), le este necesară o schimbare a perspectivei din care privesc acest subiect.

Să notăm din start că informațiile prezentate pe acest site sunt din toate categoriile, din punctul de vedere al atitudinii față de consumul acestei plante (pro, contra, sau neutre). Cu toate acestea, gradat, ca urmare a studiilor efectuate, punctul nostru de vedere a migrat de la un entuziasm precaut, la o atitudine extrem de rezervată.

Pentru ca atitudinea noastră să fie totuși obiectivă, am reținut în prezentare toate articolele propuse inițial, pentru că totuși ele sunt corecte, atunci când sunt privite dintr-un punct limitat de vedere.

O spunem de la început: nu vom urmări să promovăm, sub nici o formă, consumul așa numit sau  ”recreaţional” al subproduselor acestei plante, și în special a rășinilor cu conținut ridicat de THC. Și nu spunem aceasta doar pentru că, eventual, conținutul articolelor prezentate ar putea să ne acuze în vreun fel în vreun context legislativ, ci pentru că aceasta este convingerea noastră, și anume:

Mai ales atunci când răşinile acestei plante sunt procesate termic, iar apoi ele sunt administrate pe cale orală sau inhalate, şi în special în cazul soiurilor cu conţinut ridicat de THC, în ciuda efectelor benefice pe care le poate avea, această plantă poate avea în mod simultan şi efecte dăunătoare semnificative, fie ele fizice,  mentale sau emoţionale. Nici chiar utilizarea în stare crudă a acestor plante, nu reduce efectele nocive pe care le poate avea, din motive pe care le vom explica în unele articole, mai ales în cazul consumului de cantităţi foarte ridicate (aşa cum se indică pentru consumul terapeutic, în cazul unor boli grave). Excepție de la aceste precizări o fac semințele plantei și uleiul obținut din acestea.

Nu putem fi de acord cu discriminarea lipsită de baze reale, între substanțele active conținute în această plantă, prelucrate sau nu, și drogurile acceptate social (tutun, cafea, alcool), mai ales în ceea ce privește consecințele legale ale cultivării și consumului acestei plante. Ca și în cazul drogurilor ”sociale” (tutunul, cafeaua, și alcoolul), consecințele consumului, indiferent că este vorba despre tineri sau despre persoane mature, pot fi semnificative, în special la nivel psihic, mental și emoțional, din motive pe care le vom prezenta, atât cât ne va fi cu putință.

În egala masură, foarte multe dintre medicamentele de sinteză, utilizate ca antiinflamatoare, analgezice, sau pentru atenuarea unor probleme emoționale sau psihice, mai mult sau mai puțin severe, mai mult sau mai puțin reale, au la baza substante psihotrope, care au efecte dramatice asupra sănătății fizice, psihice si mentale ale utilizatorului, putând genera cu usurință dependenta, iar uneori chiar deschid calea către utilizarea drogurilor "tari" (precum heroina).

Cu siguranță, nu putem fi de acord cu fățărnicia evidenta cu care sunt diferențiate medicamentele ... legale și plantele cu proprietăți psihotrope. Dupa cum deja știm, unii dintre noi cel puțin, numarul de decese, îmbolnăviri, vieți distruse, este mai mare în rândul utilizatorilor medicamentelor de sinteză din categoriile menționate (dar nu numai).

Vom sublinia încă o dată că, dincolo de aspectele legale privitoare la utilizarea acestei plante, considerăm ca ea nu ar trebui consumată sub nici o forma în scop așa-zis recreațional, iar dacă totuși se ajunge la concluzia că ar fi necesar consumul în vederea tratarii unei afectiuni, atunci consumul acestei plante ar trebui realizat doar sub formă preparată în mod special, așa cum se realizează în mod tradițional în medicina Ayurveda. Motivele pentru această recomandare vor fi expuse în unele dintre articolele dedicate, şi ele au legătură cu faptul că, atât în cazul cercetătorilor, dar și în cazul promotorilor utilizării recreaționale a cannabis-ului, perspectiva spirituală a interacţiunii dintre fiinţa umană şi droguri/plante psihotrope lipseşte cu desăvârşire, mai ales datorită educaţiei materialiste a ultimelor decenii.

Vă sugerăm în această direcţie să consultaţi articolele din secţiunea Opinia noastră, pentru a înţelege cât mai bine demersul nostru. Faptul că am pus la dispoziţia cititorilor atât opinii pro cât și contra referitoare la diverse aspecte ale utilizării acestei plante, nu înseamnă că suntem de acord în mod necesar cu toate aceste opinii, ci doar că urmărim să întregim în mod nepărtinitor perspectiva asupra subiectului, chiar dacă în mod firesc concluzia noastră este una părtinitoare. 

Situația actuală în ceea ce privește cânepa pare complexă, dar are la bază doar câteva trăsături ale firii omenești, dintre cele negative din păcate. Justificarea atitudinii autorităților (din toate țările în care există prevederi legale speciale în privința acestei plante), este aceea că unele substanțe produse de către plantă pot fi utilizate ca și drog. Deși această justificare este corectă, în mod firesc ea a făcut (și mai face) mult mai mult rău decât bine, conform înțeleptului dicton care spune: ”Drumul spre infern este pavat cu intenții bune”. Aparente, am adăuga noi. Într-o manieră similară, promotorii consumului ”recreațional”, consideră că nu este nici un rău în acest tip de utilizare, și că ei au tot dreptul să facă aceasta, atât timp cât nu fac rău nimănui. Deși și acesta este (paradoxal, nu-i așa?) un fapt adevărat, ar fi bine să ținem cont că și în acest caz se aplică dictonul de mai sus, și că această aparentă ”libertate” poate fi în realitate o foarte subtilă formă de sclavie. Să privim cu luciditate la utilizarea drogurilor ”sociale”, tutunul, cafeaua și alcoolul, și să învățăm de aici. Să observăm că nici o prohibiție nu a rezolvat vreodată nimic, ci a creat doar probleme secundare, pe când un sistem legislativ adecvat și o educație corectă a făcut cu putință ca, măcar o parte dintre aceste probleme, create de prohibiție să fie evitate.

Ilegalitatea consumului de cannabis, a făcut foarte dificilă realizarea unor studii temeinice atât asupra efectelor terapeutice cât și a celor secundare, nedorite. Acest fapt a făcut ca, deși cannabis-ul, fie sub formă psihoactivă (cu conținut ridicat de THC), fie nonpsihoactivă (cu conținut scăzut de THC) are atât efecte vindecătoare semnificative, cât și efecte secundare care pot fi serioase, ambele tipuri de efecte să nu poată fi studiate foarte bine, și să apară un gen de ”folclor” provenind din partea ambelor tabere, atât din cea care sprijină utilizarea plantei, cât și din cea care se împotrivește acestei utilizări.

Ca atare, vom urmări în continuare să prezentăm această plantă, precum și utilizările ei, în special medicale, într-o lumină care să constituie un suport pentru cei care au dorința sau chiar posibilitatea de a schimba ceva în starea de fapt actuală. De asemenea, aceste informații urmăresc să le dea posibilitatea și motivele, celor care au deja formată o opinie, fie ea favorabilă sau nefavorabilă asupra acestei plante, să și-o revizuiască. Cu toții vom avea de câștigat în acest fel...

 

 

Tradiția ayurvedică recunoaște canabisul ca fiind o plantă medicinală. Totuși, această plantă este recomandată doar în doze mici și, totdeauna, în combinație cu alte plante (mai sattvice - vezi glosarul), folosite pentru a contrabalansa efectele (tamasice ale) canabisului.

Alakananda Ma, doctor în medicina Ayurveda, vorbește despre canabis ca fiind un „relaxant muscular, euforizant și analgezic”. Ea afirmă că, din punct de vedere spiritual, deși canabisul este binecunoscut în India ca o plantă sacră, consacrată zeului Shiva, iar impactul fizic, emoțional și spiritual este semnificativ, el nu este întotdeauna pozitiv. Acest fapt este uşor de înţeles dacă se ia în consideraţie faptul ca utilizarea canabisului de către călugării indieni a fost asociată cu austerități severe. De aceea, atunci când a fost scos din contextul cultural specific, aşa cum a fost el menționat mai sus, și a fost introdus în viața cotidiană, fiind excluse tehnicile, exerciţiile, ritualurile însoţitoare (aşadar aproape toate sau chiar toate componentele de natură psihosomatică şi spirituală a utilizării sale), canabisul a devenit, ca şi consecinţe fizice, mentale, spirituale, un izvor a foarte multe probleme (fără a le menţiona pe cele de natură legală).

Vom preciza din start că nu suntem de acord MAI ALES cu utilizarea sub formă crudă a acestei plante în scop terapeutic.

De altminteri, sistemul medical Ayurveda precizează că planta de cannabis TREBUIE PREPARATĂ în mod specific pentru utilizarea terapeutică, pentru a evita o serie de efecte nocive, fizice, mentale sau spirituale, dintre care unele, mai ales la utilizarea pe termen îndelungat, au consecințe GRAVE!

O serie de experiențe realizate de către "comunitatea" crescătorilor și consumatorilor de cannabis, arată că planta nu este total lipsită de efecte psihoactive, chiar și în stare crudă, eventual sub formă de suc. Aceste efecte pot deriva fie din faptul că, chiar și în cantități reduse, THC-ul și CBD-ul se regăsesc și în planta verde, fie din cauză că efectele respective sunt produse și de către alte substanțe active din plantă, care se regăsesc în planta vie. Este însă drept că există relativ puține ființe umane care au sensibilitatea necesară pentru a le putea discerne, dar asta nu înseamnă că ele nu există.

În mod incorect, majoritatea ființelor umane consideră că nu sunt altceva decât corpul fizic, deci efectul unei plante asupra unei capre ar trebui să fie similar cu cel produs asupra unui om. Această viziune este, trebuie să o spunem, eronată.

Deoarece însă efectele medicației de sinteză sunt adeseori mult mai nocive decât cele ale utilizării cannabisului, preferăm să menținem o relativă neutralitate în atitudinea noastră față de utilizarea terapeutică a cannabisului, existând modalități de utilizare care să minimizeze impactul nociv pe care utilizarea sa pe termen lung îl poate avea. 

În articolul de mai jos, vom prezenta opina dr. Abrams, o persoană cu o experiență medicală semnificativă, care a studiat utilizarea sub formă crudă a cannabis-ului.

Multe persoane susţin, de exemplu, că fumatul cannabis-ului, vaporizarea lui, folosirea de extrase din cannabis, sunt metode naturale de tratament, fiind vorba de produse obţinute din plante. Să analizăm puţin aceste opinii în cele ce urmează.

Paleta substanţelor conţinute de această plantă este extrem de vastă, şi în plus este semnificativ dependentă nu doar de subspecie, dar şi de condiţiile de creştere. Cu toate acestea, canabinoizii, fiind substanţele conţinute majoritar de către aceste plante, sunt (deocamdată) cele mai studiate şi cunoscute.

Dintre ei,  canabigerolul (CBG), tetrahidrocanabinolul  (THC), canabidiolul (CBD), canabinolul (CBN), tetrahidrocannabivarinul (THCV) sunt "vedetele" momentului, deşi mai există şi alţi canabinoizi.

Deşi acest articol pare să aibă două teme, ele sunt strict corelate. Punctul de pornire al articolului a fost dat de clasificarea ca substanţă nepsihoactivă a canabidiol-ului (CBD), noul "panaceu" promovat de către industria farmaceutică, dar şi de către adepţii terapiilor "naturiste" anticancer.

Vrem să se înţeleagă foarte bine: suntem convinşi de proprietăţile terapeutice ale canabinoizilor, inclusiv ale CBD (canabidiolului). Cu toate acestea, aşa cum am mai punctat, chiar dacă aceste substanţe sunt produse ca urmare a unor procese naturale, nu înseamnă ca nu au efecte secundare asupra consumatorului.

De altfel, utilizarea clinică a THC-ului a fost limitată, dincolo de problemele de natură legală, şi de efectele stranii şi (pentru unii) neplăcute pe care le are la nivelul sistemului nervos şi a minţii.

Vom face aici o paranteză, pentru a clarifica lucrurile.

Ştiinţa modernă nu ia în consideraţie (în mod prostesc de altfel) faptul ca structura ființei umane este semnificativ mai complexă decât corpul fizic. Pentru paradigma actuală, mintea este un produs al creierului, iar emoţiile, sentimentele, trăirile spirituale, au ca sursă doar procese mediate chimic.

Această viziune este copilărească, însă nu vom începe acum vreo polemică, ci vom preciza, pentru cine vrea să asculte, că lucrurile stau în mare parte cu totul altfel.

Cum spuneam, acest grupaj de articole este realizat pentru fiinţele umane care au "urechi să audă", şi prin asta nu ne-am referit, desigur, la pavilioanele auriculare din lateralele capului, şi nici la centrii auditivi din creier, ci la "urechile" sufletului, care sunt în realitate cele care contează.

Vom fi scurţi în acest articol, cel puţin atât cât se poate. Fără a intra în detalii care depăşesc cadrul acestei prezentari, vom prezenta informaţiile fără explicaţii aprofundate, care vor putea fi găsite de fiecare după măsura interesului său. Pentru un studiu teoretic, sugerăm lectura cărţilor lui A.E. Powell, cu titlurile "Corpul Eteric", '' şi "Corpul Astral" , în care sunt descrise în extenso informaţiile prezentate aici. Volumele "Corpul Mental" şi "Corpul Cauzal" pot fi foarte dificile pentru majoritatea cititorilor, deşi anumite pasaje pot fi utile.

Revenind la subiect, vom preciza că, în mod complet contrar paradigmei "împământenite" în ultimele secole, fiinţa umană nu este doar trup fizic. Totodată, spre deosebire de simplificările cadrului religios actual, adică spre deosebire de ceea ce se învaţă (dacă putem spune aşa) în educaţia religioasă curentă, omul nu este doar compus din "trup" şi "suflet", ultima categorie fiind de altfel o noţiune foarte ambiguă (pentru paradigma "spirituală" actuală), vagă, nedefinită. Mai mult decât atât, unele curente "pseudo-religioase", plasează sursa "sufletului" în corpul omenesc, făcând încă şi mai neclară toată povestea despre natura spirituală a fiinţei umane.

Acum la obiect, şi relativ pe scurt:

Atracţia fascinantă, irezistibilă (şi uneori fatală), pe care orice subiect sau obiect care se încadrează în categoria "fructelor oprite",  așadar aparţinînd într-o măsură mai mult sau mai puțin explicită unui "teritoriu interzis", este unul dintre motoarele nenumăratelor drame sau hiatusuri existenţiale care marchează viaţa interioară sau exterioară a tuturor societăţilor sau fiinţelor umane din această lume. Desigur, nu numai din această lume, dar aceasta este o altă discuţie, menită altui loc şi altui moment.

Una dintre problemele care izvorăsc dintr-un astfel de status quo, de obiect/subiect interzis, este posibilitatea hiperbolizării unor însuşiri asociate acelui obiect, şi a înfloririi unui adevărat folclor sau chiar cult, cel mai adesea plin de neadevăruri, referitoare la subiectul sau obiectul în cauză. Desigur, acest folclor poate să se dezvolte mai ales în lipsa unui anumit discernământ al celor care îl perpetuează, și ajunși aici, nu putem decât să reluăm observaţia (presupusă a) lui Einstein, cum că dintre Univers şi prostie, este posibil totuşi ca doar primul să fie finit. Dacă în filonul aşa-zis folcloric se mai intervine şi cu diverse interese, vă lăsăm să vă imaginaţi singuri ce poate ieşi.

Este şi cazul cannabis-ului. 

Autor: By Jack A. Cole
 
Nota traducătorului: Considerațiile autorului, sunt specifice mediului în care a activat, și anume în Poliția New Jersey, SUA. Unele dintre observațiile sale, este posibil să nu se potrivească mediului social existent în țara noastră. În plus, nu considerăm că opțiunile prezentate de  el sunt neapărat cele corecte. Cu toate acestea, cele prezentate își au partea lor de adevăr și, de aceea, considerăm că ar trebui luate în seamă.

Simt că rolul meu este de a îndemna cititorii să nu-și limiteze gândurile despre reforma în ceea ce privește drogurile doar la cannabis. M-am retras ca locotenent detectiv după 26 de ani de carieră în poliția statului New Jersey, vreme de 14 ani fiind ofițer sub acoperire la secția narcotice. Experiența mea ca polițist m-a convins că prohibiția nu va funcționa niciodată. Dar când vom înceta prohibiția, va trebui ca aceasta să înceteze pentru toate drogurile, nu doar pentru cannabis.

TRECUT

Îmi amintesc de julfă. Sau juflă. Eram copil, dar cu siguranță plăcinta respectivă le plăcea și celor mai în vârstă. Mie îmi lăsa gura apă... Unii dintre voi, cei care citiți acum, vă mai amintiți încă, după cum vă mai amintiți și despre cămpurile de cânepă de prin sate.

Ce nu îmi amintesc însă (ce e drept eram prea mic pentru asta), este să îi fi văzut vreodată pe bunici fumând cânepă ca să se îmbete. Să se drogheze. Bunicul nu fuma nici măcar tutun de fapt, așa cum am aflat mai târziu, iar în pod, în care mirosea a fum de la sobe și a slănină afumată, nu îmi amintesc să fi mirosit și a cânepa pusă la uscat pentru a fi fumată în nopțile lungi de iarnă.

Romania avea cultivate zeci de mii de hectare de cânepă, cultivată în mare măsură pentru fibră. Nu cunosc legislația de pe vremea respectivă. Am putea-o consulta și probabil că am afla că activitatea de cultivare a cânepei cu conținut ridicat de THC era pedepsită de lege. Cu toate acestea, această legislație nu a afectat vreodată cânepa industrială, nici măcar în sensul îngreunării cultivării acesteia.

Desigur, în lungul istoriei, au existat și persoane care au utilizat cânepa ca intoxicant, la fel de des (sau de rar) precum macul, mult mai rar decât alcoolul sau tutunul, dar cu toate acestea, nu se poate spune că a constituit o problemă socială majoră vreodată.

PREZENT

  de David Malmo-Levine

        

         ”Dacă este atât de benefică, de ce este ilegală?” - iată o întrebare pusă adeseori în ziua de azi. Răspunsul celor familiarizați cu istoria cânepei, este: ”rasism și monopol”.

         Prohibiția cânepei este rezultatul unor jocuri ale puterii, megalomaniei și monopolului, victorioase plin aplicarea unor tactici de tip ”divide și stăpânește” realizate asupra maselor de oameni.

         Interzicerea drogurilor (mai precis a substanțelor considerate astfel) a început, în epoca modernă, în Vancouver, Canada, cu revolta rasistă îndreptată împotriva asiaticilor din 1907. Ea a continuat cu închiderea școlilor de medicină naturistă ( bazată pe utilizarea plantelor medicinale). Aceste ”eforturi” au fost transferate asupra criminalizării cannabis-ului la nivel național, mai întâi în Canada, în 1923, iar mai apoi în Statele Unite, în 1937. În mod normal, dacă detaliile acestor evenimente ar deveni publice, ele ar putea rezulta într-o adevărată revoluție în politica privitoare la droguri și medicamente.

W.L.M. King și răscoalele antiasiatice

        de Chris Bennett

  

         Rolul cânepei în istoria antică era multiplu, fiind utilizată pentru hrană, fibre, ca remediu sau ca sacrament. În acest articol ne vom focaliza pe sublinierea rolului pe care cânepa îl avea în antichitate ca medicament sau sacrament.

         Arheologul Andrew Sherrat, punctează că dovezile cele mai vechi ale utilizării rituale a cânepei, prin intermediul fumigațiilor, se regăsesc într-un sit funerar descoperit pe teritoriul României, datat ca fiind de acum aproximativ 5000 ani. Descoperirea, constând într-un vas specific conținând semințe carbonizate de cânepă, sugerează că omenirea folosea deja de milenii cânepa în scop religios. Presupunerea are la bază faptul că părțile combustibile ale plantei, inflorescența și frunzele, au fost consumate, rămânând în urmă doar resturile semințelor. Sherrat notează existența unor vase ceramice chiar mai vechi, care sunt considerate vase de ardere rituale pentru cannabis, datorită incrustațiilor realizate pe acestea cu ajutorul unor funii de cânepă. Desigur, aceasta este doar o posibilitate, însă ne poate da unele indicații asupra relației deja stabilite între omenire și cannabis.

         Cânepa este una dintre plantele cultivate din cele mai vechi timpuri de către om. Această plantă are însă o vârstă mult mai mare, de peste 38 milioane de ani. Specia umană a coexistat cu cânepa, precum și cu alte plante psihedelice și de aceea nu este de mirare că în trupul nostru există substanțe cu o acțiune analoagă unor substanțe ce apar și în plantele respective (canabinoizii, în cazul cânepei). Sistemul endocanabinoid este capabil, prin funcțiile sale, să ne influențeze starea psihică, emoțională, dar totodată și starea de sănătate, prin influența asupra răspunsului imunitar sau inflamator.

         Ideea utilizării plantelor ca medicament, datează dinainte de cele mai vechi înregistrări istorice cunoscute. În ultimele decenii, asistăm la o reîntoarcere firească la utilizarea remediilor bazate pe plante medicinale. În ciuda încercărilor industriei farmaceutice de a sintetiza și standardiza componentele plantei, în mod firesc nu poate fi reprodusă paleta de efecte benefice, datorată sinergiei tuturor componentelor existente în mod natural în plantă.

Dozarea canabidiolului (CBD) - ce cantitate ar trebui utilizată

Chiar și în locurile în care utilizarea medicinala a marijuanei (cânepei) este legală, mulți medici au rețineri în a prescrie utilizarea canabinoizilor, deoarece aceștia nu sunt siguri ce doze ar trebui să prescrie. Este firesc dintr-un anumit punct de vedere, deoarece cursurile de farmacologie nu au acoperit CBDul (canabidiolul). Cercetările în domeniul medical de abia acum încep să dezvolte protocoale de tratament care să implice utilizarea medicinală a marijuanei, cânepei sau extractelor acestora, incluzând CBD.

Extractele bogate in CBD se pot găsi sub diferite forme: dizolvate in ulei, sub formă de pastă, capsule, tincturi (picături sau spray), unguente sau produse alimentare, e-lichide. 

Mai mulți canabinoizi derivați din plante și sintetici s-au dovedit a fi neuroprotectori în cazul modelelor experimentale ale bolii Huntington (HD) prin mecanisme dependente și/sau independente de receptorii canabinoizi.

În prezentul studiu s-au analizat efectele canabigerolului (CBG), un fitocanabinoid nonpsihotrop în cazul a două modele diferite in vivo de HD.

CBG a fost extrem de activ ca neuroprotector în cazul șoarecilor intoxicați cu 3-nitropropionat (3NP), ameliorând deficitul motor și protejând neuronii striatali împotriva toxicității 3NP.

În plus, CBG a atenuat microglioza reactivă și markerii proinflamatori induși de 3NP și a crescut nivelul de antioxidanți care au fost, de asemenea, reduși semnificativ de către 3NP.

De asemenea, au fost investigate proprietățile neuroprotectoare ale CBG în cazul șoarecilor R6/2. Tratamentul cu acest fitocanabinoid a produs o recuperare mult mai lentă, dar semnificativă, în cazul performanței rotarod tipice deteriorate la șoarecii R6/2.

Prin analiză s-au identificat o serie de gene aflate în legătură cu această boală, a căror expresie era modificată în cazul șoarecilor R6/2, dar a fost parțial normalizată prin tratamentul cu CBG.

S-a observat, de asemenea, o îmbunătățire modestă în expresia genelor pentru factorul neurotrofic specific creierului (BDNF), factorul de creștere 1, asemănător insulinei (IGF-1), și proliferator peroxizom-rceptor activat-gamma (PPARgamma), care este modificat în cazul acestor șoareci, precum și o reducere mică, dar semnificativă, în agregarea huntingtinei mutante în parenchimul striatal în cazul animalelor tratate cu CBG.

În concluzie, rezultatele obținute în urma acestui studiu oferă noi perspective în ceea ce privește utilizarea CBG, ca substanță de sine stătătoare sau împreună cu alți fitocanabinoizi sau terapii, pentru tratamentul bolilor neurodegenerative, cum ar fi HD.

Activitatea biologică a canabinoizilor se datorează legării acestora de doi receptori canabinoizi CB1 și CB2. Nu numai tetrahidrocanabinolul (THC) este psihoactiv, ci și: canabidiolul, canabigerolul și canabichromenul. Mai întâi, a fost testată utilitatea cânepii în ceea ce privește ameliorarea temporară a simptomelor unor probleme, cum ar fi greața și voma. Descoperirile recente arată că medicamentele bazate pe cannabis au abilitatea de a atenua simptomele în bolile autoimune, cum ar fi: scleroza multiplă (MS), artrita reumatoidă (AR) sau boala inflamatorie colonică. Alte studii arată că canabinoizii joacă un rol în tratamentul bolilor neurologice cum ar fi Alzheimer sau scleroza laterală amiotrofică sau chiar pot reduce răspândirea celulelor tumorale.

 

Fitocanabinoizii, numiți, de asemenea, și „canabinoizi naturali”, „canabinoizi vegetali” și „canabinoizi clasici” se găsesc în stare naturală într-o cantitate semnificativă în cânepă și sunt concentrați într-o rășină vâscoasă care este produsă în structurile glandulare, cunoscute sub numele de trichomi.

În afară de canabinoizi, rășina este bogată în terpene, care sunt răspunzătoare în mare măsură pentru mirosul specific al cânepii.

Fitocanabinoizii sunt aproape insolubili în apă, dar sunt solubili în lipide, alcooli și în alți solvenți organici non-polari. Totuși, ca fenoli, în condiții puternic alcaline, acești compuși formează săruri mult mai solubile în apă.

Toți canabinoizii naturali sunt derivați din acizii carboxilici corespunzători, prin decarboxilare (catalizată de căldură, lumină sau condiții alcaline).

Tipurile de fitocanabinoizi

Br J Pharmacol 2012 Jun;166(4):1444-60

Angelo A Izzo, Raffaele Capasso, Gabriella Aviello, Francesca Borrelli, Barbara Romano, Fabiana Piscitelli, Laura Gallo, Francesco Capasso, Pierangelo Orlando, Vincenzo Di Marzo

Canabichromenul (CBC) este un fitocanabinoid non-psihotropic major, care inhibă inactivarea endocanabinoidă și activează potențialul de receptor tranzitoriu ankyrin-1 (TRPA-1). Atât endocanabinoizii, cât și TRPA-1 pot modula motilitatea gastro-intestinală. În cazul acestui studiu, a fost investigat efectul CBC asupra motilității intestinale la șoarece și stările fiziologice și patologice.

Structura moleculară a canabigerolului (CBG)

CBG este un fitocanabinoid, adică un canabinoid care se găsește în mod natural în plante, spre deosebire de canabinoizii produși în corp (cunoscuți sub denumirea de endocanabinoizi) sau sintetizați chimic. CBG se găsește în concentrații ridicate în tulpinile de cânepă și este de obicei prezent în doze relativ reduse în medicamentele preparate din diferite varietăți de cannabis. 

CBG și sistemul endocanabinoid

Considerat a fi non-psihoactiv, se crede că CBG acționează ca un agonist al receptorului CB1, un ligand de receptor care se leagă de receptor și împiedică agoniștii, precum THC, să aibă vreun efect.

De asemenea, s-a dovedit că CBG exercită un efect asupra receptorului 5-HT1A, care asistă reglarea eliberării de serotonină, și asupra adrenoceptorului, care controlează expresia adrenalinei și a noradrenalinei în sistemul nervos central.

Există dovezi pentru a sugera că CBG exercită o influență și asupra receptorului CB2, dar nu este clar dacă efectul are o natură agonistă sau antagonistă.

Atunci când luăm în considerare canabinoizii majori, canabichromenul este un fel de „rățușca cea urâtă”. Astfel, CBC nu are parte de prea multă atenție, dar s-a dovedit că aduce și el beneficii. Asemănător cu canabidiolul (CBD) și cu terahidrocanabinolul (THC), CBC provine din acidul canabigerolic (CBG-A), numit adesea și „celula stem” a canabinoizilor, precursor al THC, CBD și CBC. De aici, enzimele provoacă transformarea CBG-A în canabidiol acid carboxilic (CBD-A), tetrahidrocanabinol acid carboxilic (THC-A) sau canabichromen acid carboxilic (CBC-A). În cazul CBC-C, CBG-A se transformă evident cu ajutorul sintazei CBC, sau a altor enzime care susțin procesul. Pentru a obține canabichromen este necesară decarboxilarea. Pe parcursul unui interval de timp mai mare, sau repede, dacă este expus la căldură, CBC-A va pierde o moleculă de CO2; în acest moment apare CBC. Același proces are loc atunci când vorbim de apariția THC și CBD.

Canabigerolul nu este considerat a fi psihoactiv și se cunoaște că blochează efectele psihoactive ale THC. S-a arătat că stimulează creșterea de noi celule cerebrale printr-un proces numit neurogeneză. Compușii neurogeni sunt extrem de rari, ceea ce face din CBG un subiect interesant de cercetat. De asemenea, CBG este antibacterian, antitumoral și ajută în caz de insomnie. CBG este considerat a fi un canabinoid „stem cell”, care se poate transforma în diferiți canabinoizi, modificând efectele globale ale plantei. Practic, este imposibil să supradozezi CBG-ul; de obicei, acesta există doar în cantități foarte mici într-o plantă procesată și aceasta face ca doza letală LD50 de 22,44g/kg să fie chiar și mai mare în cazul CBG-ului. CBG, CBD și CBC au aceeași formulă moleculară, dar au o structură diferită.

Tradiția ayurvedică recunoaște canabisul ca fiind o plantă medicinală. Totuși, această plantă este recomandată doar în doze mici și, totdeauna, în combinație cu alte plante mai sattvice, folosite pentru a contrabalansa efectele tamasice ale canabisului.

Alakananda Ma, doctor în Ayurveda, vorbește despre canabis ca fiind un „relaxant muscular, euforizant și analgezic”. Ea afirmă că, deși canabisul este binecunoscut în India ca o plantă sacră a lui Shiva, el are un impact fizic, emoțional și spiritual semnificativ. Astfel, canabisul a fost și este folosit de secole de către călugării indieni, fiind asociat cu posturi și austerități severe. Totuși, scos din contextul cultural specific menționat și introdus în viața omului obișnuit, canabisul a devenit problematic.

Neohippies și spiritualiștii new age invocă adesea folosirea canabisului ca fiind un instrument străvechi și, așadar, legitimat, pe calea iluminării. Totuși, ceea ce lipsește în acest caz este contextul ceremonial potrivit și obiceiurile sattvice din viața de zi cu zi, care însoțeau practicile călugărilor din trecut. Inhalarea rituală a fumului produs dintr-o plantă sacră, cu ocazia unor momente rare, favorabile, este foarte diferită de țigările fumate zilnic sau de ritualurile „bong” superficiale.

Acidul Canabigerolic (CBGA) este canabinoidul primar

Ceea ce face din cânepă o plantă unică este abilitatea sa de a produce acid canabigerolic (CBGA). Această substanță este precursorul celor trei ramuri moajore ale canabinoizilor: acidul tetrahidrocanabiolic (THCA), acidul canabidiolic (CBDA) și acidul canabichromenic (CBCA). Cânepa are enzime naturale, numite sintaze, care desfac CBGA și îl configurează în ramura dorită. Sintazele plantei (sintaza THC, sintaza CBD, sintaza CBC) sunt denumite după canabinoidul la a căui sintetizare contribuie. Atunci când oricare dintre acizii canabinoizi sunt expuși la căldură sau la o lumină ultravioletă prelungită își pierd o moleculă de dioxid de carbon (CO2). În acest punct, acizii sunt într-o formă neutră (CBG, THC, CBD, CBC etc.). În tulpinile cele mai folosite pentru aplicații medicale, CBGA este convertit imediat într-un alt canabinoid și nu se găsește în mod tipic în concentrații ridicate. Totuși, dacă o tulpină de cannabis este bogată în CBGA, atunci fumând această plantă CBGA se va transforma în canabigerol (CBG).

un articol de: Nephi Stella

 

Rezumat

Receptorii CB1 și CB2 sunt activați de o mulțime de compuși canabinoizi, fie că sunt produși pe cale endogenă, fie că sunt din plante sau sintetici. Acești receptori sunt exprimați de microglie, astrocit și astrocitom și activarea lor reglează diferențierea acestor celule, funcțiile și viabilitatea lor. Studiile recente arată că celulele gliale exprimă, de asemenea, receptori asemănători cu cei pentru canabinoizi și că activarea acestor receptori reglează diferitele funcții ale celulelor și controlează, de asemenea, și viabilitatea celulară. Acest articol sintetizează aceste fapte și arată cum compușii selectivi care țintesc receptorii asemănători cu cei pentru canabinoizi constituie o terapie promițătoare pentru a gestiona neuroinflamația și pentru a eradica astrocitomul malign. Un fapt important este că țintirea selectivă a receptorilor asemănători cu receptorii pentru canabinoizi trebuie să acționeze terapeutic fără să inducă efectele psihotrope tipice și dependența asociată cu folosirea substanței delta9-tetrahidrocanabinol, ingredientul psihotropic principal produs de planta Cannabis sativa.

În cadrul acestui articol sunt prezentate două tipuri de metaboliți secundari care sunt biosintetizați de planta Cannabis sativa L. și care, probabil, lucrează în sinergie cu efectele canabinoizilor.

S-a observat faptul că nu doar canabinoizii sunt singurele substanțe active din cânepă. Anumite studii au arătat că sunt diferențe între efectele produse de canabinoizii puri și cei ai plantei propriu-zise, deși canabinoizii au fost administrați în doze egale în ambele cazuri. Aceste observații subliniază existența altor substanțe active în cânepă, care au o acțiune farmacologică intrinsecă și/sau pot modifica acțiunea farmacologică a canabinoizilor. În prezent au fost identificate două grupuri de substanțe active, terpenele și flavonoizii, ambele apărând în concentrații suficiente pentru a avea o activitate farmacologică. Dintr-o perspectivă științifică nu s-a stabilit nici tipul de compuși specifici care sunt capabili să acționeze sinergic cu canabinoizii, nici cum se formează acești compuși. Atât terpenele, cât și flavonoizii sunt în atenția comunității științifice și medicale, datorită acțiunilor lor farmacologice dovedite. În următoarele paragrafe vom urmări să prezentăm nivelul actual al studiilor referitoare la activitatea biologică și sinergică a acestor substanțe active și a canabinoizilor.

Terpenele

Terpenele sunt compuși organici volatili, care au la bază o hidrocarbură cu 5 atomi de carbon, cunoscută sub numele de izopren. Compușii cei mai mici și mai volatili sunt monoterpenele, care sunt biosintetizate prin unirea a două molecule de izopren. Compușii mai mari și mai puțin volatili sunt biosintetizați prin unirea a trei sau mai multe molecule de izopren. După monoterpene urmeaază sesquiterpenele, care sunt formate prin unirea a trei molecule de izopren. Terpenele sunt metaboliți secundari care conferă plantei caracteristicile sale organoleptice (aroma și gustul) și din care sunt constituite majoritatea uleiurilor esențiale produse de plantele aromatice.

Autor: Robert Melamede
 

Introducere

Marijuana este folosită din punct de vedere medical de mii de ani, fiind pomenită în prima farmacopee a lumii, scrisă în jur de 2700 i.e.n în China, precum și pe tăblițele de lut ale vechilor asirieni. Din punct de vedere istoric, preparatele din cannabis au fost folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni, incluzând: durerea, convulsiile, spasticitatea și holera. Astăzi, mii de articole de specialitate, provenind de la cercetători din toată lumea, caută să explice mecanismele responsabile pentru activitatea biologică a plantei. Deloc surprinzător, canabinoizii derivați din plantă sunt foarte asemănători cu sistemul endocanabinoid descoperit recent (marijuana din interior). Endocanabinoizii sunt un subiect fierbinte al cercetărilor. prin urmare, acest capitol va examina doar fragmente din vasta bază de date a cunoașterii științifice, anume, acele fragmente care exemplifică legătura endocanabinoizilor cu principiile fizice de bază ale vieții.

Sursa: pureanalytics.net
THC, CBD, CBN, CBC, CBG și aproape 80 de alte substanțe chimice sunt toate într-o clasă de compuși, cunoscuți sub numele de canabinoizi, prezenți din abundență în planta de cânepă. Canabinoizii sunt responsabili pentru multe dintre efectele consumului de cannabis și au beneficii terapeutice importante. Delta-9 Tetrahidrocanabinol (THC) este un canabinoid psihoactiv responsabil pentru multe efecte experimentate de consumatorul de cannabis: alinarea durerilor, relaxare, stimularea apetitului și inducerea somnului. S-a demonstrat că THC are efecte antidepresive. Majoritatea tulpinilor de cannabis au 12-21% THC, tulpinile foarte puternice și atent preparate atingând o concentrație și mai mare.

Sursa: pureanalytics.net

THC sau Tetrahidrocanabinolul este într-o clasă de substanțe numite canabinoizi și este substanța psihoactivă principală din cannabis. S-a descoperit că THC are numeroase aplicații terapeutice, cum ar fi tratamentul durerilor mici sau moderate, pierderea apetitului, insomnia, depresia și greața. Studii preclinice recente conduse de FDA au sugerat că inhalarea fumului de cannabis bogat în THC reduce instalarea neuropatiei (dureri ale nervilor/degenerarea nervilor) la pacienții care suferă de această boală. De asemenea, în studiile conduse recent de International Association for Cannabinoid Medicine s-a descoperit că THC este benefic în tratamentul stresului post-traumatic. Receptorii CB1 din creier care sunt stimulați de THC se pare că joacă un rol important în abilitatea de a elimina memoriile adverse, adesea aflate în centrul sindromului de stres post-traumatic.

Sursa: pureanalytics.net
 
Una dintre întrebările frecvente la seminariile pe tema cannabisului medical este "cum aleg canabinoizii pentru tratament, activați sau neactivați?" În fapt, experiența pacientului este foarte diferită, acest lucru depinzând de forma în care sunt consumați canabinoizii, adică acidă sau activată. În planta aflată în creștere, cei doi canabinoizi principali există aproape în întregime în forma acidă, ca THCA și CBDA sau THC-acid și CBD-acid. Atunci când acești canabinoizi acizi sunt încălziți, are loc o reacție chimică, numită "decarboxilare", numită, de asemenea, și "activare". Ca rezultat al încălzirii, canabinoizii își schimbă forma pentru a deveni THC și CBD. Această încălzire care cauzează activarea poate fi ca urmare a fumatului, a vaporizării sau prin încălzirea unei mixturi de unt și cannabis, de exemplu. Activarea completă în alimente are loc dacă influzia de cannabis a fost încălzită la 100 C timp de 90 minute. Încălzirea pentru un timp mai scurt sau la o temperatură mai joasă poate conduce la o activare parțială.

sursa: Wikipedia 

Canabidiolul (CBD), este unul dintre cei peste 85 de canabinoizi produși de Cannabis, fiind unul dintre constituenții majori, al doilea după THC (iar în soiuri special crescute, chiar în cantitate mai ridicată decât THC-ul). Comparativ cu THC-ul, CBD nu este intoxicant, deși are caracteristici psihoactive, și prezintă o gamă mai largă de aplicații medicale față de THC: epilepsie, scleroză multiplă, spasme, anxietate, dezordini bipolare, schizofrenie, greață, convulsii, inflamații, cancer. Totodată există studii preclinice, realizate pe animale, care sugerează că CBD-ul ar putea micșora ușor rata de eliminare a THC-ului din organism, prin interferența cu metabolismul acestuia. 

      

 

Molecula de CBD                     Redare 3D a structurii CBD

 sursa: Wikipedia

         Tetrahidrocanabinol-ul (prescurtat THC), sau mai precis izomerul său principal, (6aR,10aR)-delta-9-tetrahydrocannabinol, este componenta psihoactivă principală conținută în Cannabis, fiind izolat pentru prima oară în 1964, în forma sa pură, de către savanții israelieni Raphael Mechoulam, Yechiel Gaoni, împreună cu colegii lor de la Universitatea din Ierusalim.

         THC se prezintă sub forma unui solid sticlos, la temperaturi scăzute, devenind vîscos și lipicios la temperaturi ridicate, având aparența unei rășini. Fiind o terpenoidă aromatică, THC este foarte puțin solubil în apă, dar are o solubilitate ridicată în solvenți organici, precum lipidele și alcoolul, dar nu numai.

         Se presupune că, precum mulți dintre metaboliții secundari cu acțiune farmacologică produși de plante, THC-ul are rol în sistemul de autoapărare împotriva ierbivorelor. Totodată, THC are proprietăți de absorbție a ultravioletelor din gama UV-B (280-315nm), din acest motiv speculându-se că ar putea contribui și la protejarea plantei de influența radiațiilor ultraviolete dăunătoare.

         THC-ul, împreună cu izomerii lui, este unul dintre doar cei trei canabinoizi aflați pe lista Convenției Substanțelor Psihotropice (celelalte două fiind dimetilheptilpiran și parahexil).

 

          Foarte multe persoane asociază în mod automat cânepa (Cannabis) cu THC-ul, unul dintre canabinoizii principali din această plantă. Trebuie știut totuși că în cânepă sunt conținute multe substanțe active, dintre care cel puțin 85 de canabinoizi, și peste 60 de terpene.

         Iată mai jos structurile de bază ale principalelor tipuri de canabinoizi (fiecare astfel de tip include mai mulți compuși, așa cum vor fi ei prezentați în tabelele care vor urma):

         Foarte adesea, plantele din genul Cannabis sunt asimilate cu drogul marijuana. În timp ce planta Cannabis (cânepă) este cultivată și utilizată în mare măsură ca sursă de hrană, fibre, combustibil, ca materie primă în construcții sau ca medicament, în unele părți ale lumii, scopul principal al cultivării ei este cel ”recreațional”, datorită canabinoizilor psihoactivi conținuți în inflorescențele plantei femelă.

         S-a demonstrat că aceste substanțe, canabinoizii, sunt foarte eficiente în tratarea unui număr mare de afecțiuni, dar cu toate acestea, unii dintre ei (în special tetrahidrocannabinolul, THC) au și efecte psihoactive, fiind considerate substanțe periculoase, cu potențial adictiv ridicat (ceea ce este în mare parte adevărat), și fără valoare terapeutică (ceea ce este fals, căci cercetările arată contrariul, în ciuda inerției legislative). În acest mod, plantele din genul Cannabis, sunt considerate în mod simultan, de către grupuri diferite de populație, desigur, atât o binecuvîntare cât și un blestem.

         Având o istorie îndelungată de cultivare și utilizare, cânepa a cunoscut o dispersare a arealului cultivat de la locul (posibil) de origine, din Asia, către un număr larg de habitate care cuprind întreaga regiune tropicală și temperată, fiind cultivată de către grupuri largi de oameni, fie datorită proprietăților psihoactive ale rășinilor, fie datorită utilității ei ca hrană sau sursă de fibre.

         Această dihotomie a utilizării cânepei a făcut ca interesul cercetătorilor să fie foarte ridicat, și să ca atare să fie realizate numeroase studii botanice referitoare la această plantă.

 Nomenclatura

          Cannabis-ul este o plantă membră a familiei Cannabaceae, împreună cu alte genuri, precum Humulus (hamei) și Celtis (sambovina - mierea ursului).

Suntem datori cu o atenționare, în avans, la prezentarea acestor informații terapeutice:

După cum mulți dintre dumneavoastră veți sesiza, în cazul majorității afecțiunilor prezentate, cannabisul realizează cel mai adesea doar o eventuală ameliorare a simptomelor afecțiunii respective, fiind asemănătoare din acest punct de vedere cu medicamentele alopate, exceptând eventual lipsa anumitor efecte adverse.

Cu toate acestea, am prezentat indicațiile de utilizare așa cum au fost ele publicate în original, urmărind doar să punctăm acolo unde comunitatea utilizatorilor de cannabis bate complet câmpii.

Unul dintre exemple este acela al utilizării cannabisului pentru tratarea afecțiunilor infecțioase, această tentativă fiind absolut stupidă. De fapt, în cursul anului 2017, unul dintre promotorii foarte cunoscuți a utilizării cannabisului, a murit tocmai datorită unei asemenea tentative, lucru firesc având în vedere efectul imunosupresor al cannabisului, efectele antibacteriene fiind demonstrate doar in vitro.

Există de altminteri tratamente alternative mult mai bune, bazate tot pe plante medicinale, pentru majoritatea afecțiunilor la care este considerat util cannabisul. Este adevărat, ușurarea unor simptome, nu este totdeauna la fel de eficientă și rapidă precum în cazul cannabisului.

În cazul anumitor afecțiuni, cannabisul poate duce la tratarea afecțiunilor, precum în cazul cazul anumitor forme de cancer (dar nu a tuturor formelor de cancer).

Ținând cont de toate acestea, vă sugerăm să aveți un discernământ maxim, în cazul utilizării acestei plante pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor oricăror afecțiuni!

Este bine de știut că utilizarea medicinală a plantei este a fost bine studiată în sistemul medical Ayurveda, unde au fost punctate toate efectele secundare nocive ale utilizării ei în formă nepreparată (așa cum se utilizează astăzi). Cu toate acestea, ignoranța medicinii occidentale în această direcție este foarte mare, iar efectele euforizante ale cannabisului maschează pentru utilizatorii inconștienți efectele nocive (până în momentul în care ele totuși rovoacă diferite afecțiuni). Din acest motiv asistăm la o ofensivă a utilizării prostești, fără discernământ, în mod excesiv, a acestei plante, care chipurile ar vindeca toate bolile, fără a avea efecte nocive.

Vom publica într-un articol dedicat modalitățile de preparare și utilizare ale cannabisului pentru tratamente medicale.

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Studiile anterioare pe animale și oameni au arătat că, în anumite cazuri, medicamentele antiepileptice pot reduce severitatea tinitusului. Studiile au arătat că este posibil ca agoniștii receptorilor pentru canabinoizi să nu fie utili în tratamentul tinitusului indus cu ajutorul salicilatului, și asta la anumite doze; de fapt, acești agoniști ar putea exacerba tinitusul. Studiile au mai arătat că receptorii CB1 din nucleul cohlear pot fi importanți pentru funcția auditivă și că o reducere a receptorilor CB1 la nivelul nucleului cohlear ventral poate fi legată de dezvoltarea tinitusului.

 Recomandări: utilizați Indica sau un hibrid dominant Indica, cu niveluri ridicate de CBD.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 O serie de studii au sugerat că endocanabinoizii, dar și exocanabinoizii au capacitate supresoare semnificativă în cazul apneei de somn. Astfel, atât oleamida cât și delta-9-THC au blocat exacerbarea apneei de somn indusă de către serotonină.

Recomandări: extracte din planta integrală, tincturi, din hibrizi indica/sativa

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Cum poate ajuta marijuana medicală (canabinoizii) în cazul simptomelor de sclerodermie: are un efect antifibroid, protejează sistemul imunitar, are efecte antiinflamatoare, are efecte analgezice, canabinoizii pot fi utilizați împotriva mâncărimii; cannabis are proprietăți supresive antiimunitare, îmbunătățește somnul, starea psihică și apetitul, ajută la alinarea problemelor esofagiene, alină durerile de încheieturi, diareea gastrointestinală, scade tensiunea sanguină. Cannabis poate fi folosit ca tratament adjuvant la alte tratamente medicamentoase, până ce acestea vorputea fi eliminate complet. Alinarea pe care o oferă cannabisul este cu efecte secundare minime sau chiar fără efecte secundare.

 

 

Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabis-ul este o plantă cu proprietăți imunomodulatoare, și antiinflamatoare.  Cannabidiol-ul (CBD), suprimă în astfel de cazuri răspunsul imunitar exagerat, reduce inflamațiile, sporește astfel mobilitatea și reduce ”înțepeneala de dimineață”. Unul dintre metaboliții THC-ului, CT3, are efect analgezic. Acidul ajulemic, un canabinoid non-psihoactiv, reduce deteriorarea articulară și a țesuturilor. Chiar folosit doar ca adjuvant, cannabis-ul poate duce la o scădere a utilizării antiinflamatoarelor ne-steroidiene.

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Marijuana este un medicament natural foarte special care crește șansele de a învinge cancerul, deși oncologii contemporani sunt interesați de marijuana doar pentru abilitatea ei de a îndepărta efectele secundare nedorite ale chimio și radioterapiei. Stresul oxidativ asupra celulelor, produs de substanțele chimice sau de radiații provoacă mutații la nivel celular care conduc la creșteri anormale ale celulelor și la cancer. Or, canabinoizii protejează celulele de această oxidare. În loc să recomande cannabisul pentru simptomele rezultate de pe urma radioterapiei, doctorii ar trebui sa recomande cannabisul pentru tratatrea chiar a cancerului!

Recomandări: hibrid Indica x Sativa (bogat în CBD, CBG, CBN, THC), extract din toată planta

 Nota traducătorului: Din punctul nostru de vedere, atât pentru remedierea problemelor create de radioterapie, cât și pentru tratarea cancerului ca atare, mult mai eficiente sunt Vitamina C (eventual alcalină, care se poate administra în doze mari) și Ganoderma Lucidum. Adăugarea propolisului, a uleiului de chimen negru și a uleiului esențial de tămâie, vor avea ca rezultat amplificarea efectelor binefăcătoare atât în ceea ce privește efectele secundare ale radioterapiei, cât și în ceea ce privește tratarea cancerului per se.

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Canabinoizii inhibă proliferarea keratinocitelor și, așadar, fac din canabinoizi un posibil tratament pentru psoriazis. Cannabisul poate trata psoriazisul datorită proprietăților antiinflamatoare ale canabinoizilor și a efectelor reglatoare ale THC asupra sistemului imunitar. Efectele adverse ale cannabisului pot fi depășite prin folosirea unor medicamente cât mai specifice pentru a inhiba proliferarea keratinocitelor. În plus, canabinoizii sunt absorbiți repede prin piele, aceasta fiind metoda ideală pentru tratarea psoriazisului, deoarece evită toxicitatea asociată cu terapiile sistemice. Cercetătorii au testat efectele a patru canabinoizi, delta-9 THC, canabidiol, canabinol și canabigerol, asupra unor culturi de keratinocite umane cu proliferare rapidă și toți cei patru canabinoizi au inhibat creșterea keratinocitelor într-o manieră dependentă de doză. În ciuda gradelor variate de afinitate pentru receptorii canabinoizi, inhibarea creșterii a fost similară în cazul celor patru canabinoizi, fiind vorba, așadar, de un efect non-specific.

Nota traducătorului: Este bine de știut că psoriazisul este doar o afecțiune care doar se manifestă la nivelul pielii, ea nefiind o boală de piele. Din acest motiv, tratarea psoriazisului se realizează în mod corect cu amestecuri de plante specifice persoanei în cauză, eventual recomandate de către un fitoterapeut competent, deoarece psoriazisul apare de obicei în urma unei perturbări emoționale intense, eventual de durată, aceasta fiind cauza care trebuie tratată, dincolo de ameliorarea eventuală a efectelor ei. Din acest motiv, nu putem recomanda la rândul nostru utilizarea cannabisului la tratarea psoriazisului ci, cel mult, a unor simptome asociate.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Canabinoizii induc inhibarea creșterii celulelor de cancer de prostată PC-3 și provoacă apoptoza acestor celule care exprimă niveluri ridicate de receptori pentru canabinoizi de tipul 1 și 2 (CB1 și CB2). Astfel, R(+)-Methanandamida (MET), precum și JWH-015, un agonist sintetic CB2, exercită efecte antiproliferative în ceea ce privește celulele PC-3. Activarea receptorului pentru canabinoizi CB2 inhibă proliferarea și motilitatea celulelor de cancer de prostată sensibile la androgeni. Expresia receptorilor CB2 este crescută în cazul multor țesuturi tumorale, inclusiv în cazul cancerului la prostată.

 Receptorii CB1 sunt exprimați intens la nivelul celulelor neuronale și al țesutului cerebral. Astfel, activarea receptorilor CB1 produce efecte secundare asupra comportamentului și efecte psihotrope. Cercetătorii sunt de părere că canabinoizii, methanandamida și JWH-015 lucrează asupra cancerului de prostată prin blocarea unui receptor la suprafața celulelor tumorale.

 Deși se consideră că canabinoizii au efecte anticancerigene, câteva studii au arătat că D9-THC are un efect bifazic în ceea ce privește celulele canceroase, astfel încât concentrațiile scăzute conduc la o creștere a proliferării celulelor canceroase și concentrațiile ridicate provoacă o reducere a proliferării acestor celule.

Este necesară continuarea cercetărilor și a studiilor clinice.

 Recomandări: extracte din toată planta, hibrizi Indica x Sativa, uleiuri, tincturi, unt, spray, în mâncare, sub limbă și supozitoare.

 Sursa: medicalmarijuana.com

La om, pancreatita acută este asociată cu creșterea liganzilor precum și a receptorilor pentru sistemul endocanabinoid la nivelul pancreasului. În plus, rezultatele sugerează existența unui potențial terapeutic al canabinoizilor în ceea ce privește abolirea durerii asociată cu pancreatita acută și în reducerea parțială a inflamației și a patologiei în absența efectelor secundare adverse.

 Recomandări: folosiți marijuana medicală ca tratament adjuvant pentru pancreatită; hibrid Indica x Sativa

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Un studiu clinic realizat în Canada a revăzut folosirea nabilonei pentru a trata coșmarurile la persoane care suferă de sindromul stresului post-traumatic. Studiul a descoperit că administrarea nabilonei, un canabinoid sintetic, pe durata nopții a redus frecvența și/sau intensitatea coșmarurilor în cazul a 34 din 47 (72%) pacienți, cu 28 raportând încetarea completă a coșmarurilor. Acest studiu este limitat prin faptul că nu a existat un grup placebo, de control. 

Nota traducătorului: din punctul nostru de vedere, deși cannabisul poate duce la eliminarea apariției coșmarurilor, în mod egal reduce în mod semnificativ apariția viselor de orice fel. Cannabisul doar maschează cauzele profunde ale apariției coșmarurilor, însă cauzele rămân în structura psihică a persoanei respective. Noi sugerăm utilizarea pe termen lung a unor plante care să elimine aceste cauze, precum: salvia, menta, busuiocul, sunătoarea, petalele de trandafir, precum și multe alte plante, care pot fi recomandate de către un fitoterapeut competent.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Canabidiolul, CBD, este un compus din cannabis care are efecte medicale, dar dozele nu provoacă senzația de amorțire și, de fapt, contracarează unele dintre efectele THC-ului. După mulți ani în care a fost disponibil numai cannabis cu o concentrație crescută de THC, actualmente sunt crescute și tulpini de cannabis bogate în CBD, în scopul tratamentului medical. Psihoactivitatea redusă a cannabisului bogat în CBD fac din această plantă o opțiune tentantă pentru tratamentul pacienților care urmăresc efecte antiinflamatoare, antinevralgice, anxiolitice și/sau antispasmodice, fără stări de euforie deconcertantă sau letargie. Studiile științifice și clinice indică că CBD ar putea fi eficient în atenuarea simptomelor multor boli dificile, precum artrita reumatoidă, diabetul, alcoolismul, PTSD, epilepsia, infecțiile rezistente la antibiotice și problemele neurologice. CBD are efecte neuroprotectoare demonstrate și potențialul său anticancerigen este explorat în mai multe centre de cercetare academică din USA și din alte țări.

 Extractele medicale din cannabis pot îmbunătăți starea simptomelor neurogene care nu răspund la tratamente standard. Efectele nedorite sunt previzibile și, în general, bine tolerate. Sunt necesare studii la scară mare pentru a confirma aceste descoperiri.

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Într-un studiu efectuat de japonezi, s-a descoperit că canabinoizii (mai precis canabigerolul) oferă remisia temporară a nefritei. De fapt, o listă mult mai mare cu afecțiunile în care canabinoizii au efecte binefăcătoare cuprinde: durerea, bolile neurodegenerative, ischemia, lezarea creierului, boli inflamatorii sau autoimune legate de vârstă, cașexia, greața și voma, glaucomul, tulburările de mișcare, artrita reumatoidă, astmul, alergia, psoriazisul, boala Crohn, lupus eritematos sistemic, diabet, cancer, osteoporoză, ischemie renală și nefrită. Sunt necesare mai multe studii clinice referitoare la folosirea canabinoizilor pentru tratarea nefritei, în vederea obținerii mai multor răspunsuri despre beneficiile folosirii cannabisului în tratarea simptomelor nefritei.

 Recomandări: folosiți extract din toată planta, ca tratament adjuvant.

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Canabinoizii au proprietăți antibacteriene foarte puternice, fiind antiseptici și antimicrobieni. În 2008, cerecetătorii de la o universitate din Italia și Anglia au testat cinci canabinoizi diferiți asupra variatelor tulpini de bacterii multirezistente (incluzând MRSA). Toți compușii au prezentat o activitate antibacterială puternică, fiind excepționali în oprirea răspândirii MRSA. Unal doilea studiu din 2008 au raportat faptul că constituenții non-canabinoizi din cannabis posedă și ei proprietăți antibacteriale împotriva MRSA și malarie. Studiile clinice sugerează folosirea canabinoizilor din Cannabis sativa. THC, CBN, CBD, CBG și CBC distrug bacteria MRSA. Se pare că CBD și CBG sunt cele mai promițătoare în această direcție.

 Nota traducătorului: Studiile respective sunt realizate în eprubetă (in vitro). În organism, cannabisul are în realitate efecte imunosupresoare. Din acest motiv, nu recomandăm tratamentele pe bază de cannabis contra MRSA. Mult mai eficiente sunt o serie de remedii și plante medicinale, precum argintul coloidal sau cel ionic, cuprul coloidal, cuprul ionic (de preferință organic), plante imunostimulatoare dar și antibacteriene (mărul lupului, echinacea, etc).

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Suprimarea stării de greață și efectele analgezice blânde ale cannabisului oferă o anumită alinare persoanelor care suferă de rău de mișcare. Greața și voma pot să se manifeste într-o sumedenie de situații, precum viroze acute, cancer, chimioterapie sau efecte secundare de la alte tratamente medicamentoase, radioterapie, recuperare postoperatorie, sarcină, rău de mișcare și otrăvire. Studiile dovedesc efectele antiemetice ale cannabisului în cazul persoanelor care suferă de greață și vomă.

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Imunoractivitatea CB1 și CB2 a fost observată la nivelul aglomerărilor de fibre nervoase cutanate, la nivelul mastocitelor, macrofagelor, la nivelul keratinocitelor și celulelor epiteliale ale foliculilor de păr, la nivelul sebocitelor și al glandelor sudoripare ecrine. Distribuția abundentă a receptorilor pentru canabinoizi la nivelul fibrelor nervoase cutanate și al mastocitelor are o legătură directă cu acțiunea antiinflamatoare și antinociceptivă a agoniștilor pentru receptorii canabinoizi, putând vorbi, astfel, despre potențialul lor terapeutic prezumptiv larg.

Recomandări: extract din toată planta, hibrizi Sativa x Indica, aplicații locale, tincturi, preparate, ceaiuri, alimente, unt cu cannabis, vaporizator, supozitoare, spray-uri.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii reduc presiunea oculară

Canabinoizii inhibă creșterea VEGF

Canabinoizii sunt antiinflamatori

Canabinoizii sunt anti-angiogenezici

Canabinoizii protejează celulele

Canabinoizii au proprietăți anti-îmbătrânire

Canabinoizii sunt neuro-protectori

Canabinoizii protejează celulele

Canabinoizii reduc presiunea sanguină

Canabinoizii protejează celulele retiniene

Canabinoizii înlătură depresia

Recomandări: Hibrizi de Cannabis, posibil cu Sativa dominantă.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii pot fi de mare ajutor în tratamentul sindromului furiei limbice. Neurotransmițătorul dopamină este unul dintre substanțele importante în acest sindrom și sistemul endocanabinoid joacă un rol important în creșterea disponibilității dopaminei. Prin eliberarea dopaminei din transportatorii de dopamină, cannabisul poate reduce stimularea senzorială care afectează sistemul limbic și poate reduce impactul suprastimulării amigdalei. Inducerea unei experiențe traumatice provoacă o creștere a producției de transportator de dopamină care leagă o cantitate remarcabilă de dopamină liberă. Atunci când creierul are niveluri de dopamină scăzute sub normal, sunt deschise prea multe canale neurale, creirul mijlociu este copleșit de stimuli și, la fel este și cortexul cerebral. Presat să reacționeze la această suprasarcină de stimuli într-o manieră rațională, o persoană poate răspunde cu mânie, cu furie, cu tristețe sau/și cu frică. Utilizând cannabisul sau crescând canabinoizii naturali (anandamida și 2-AG) apare o competiție cu dopamina pentru legarea de transportatorul dopaminei și canabinoizii înving, conducând, astfel, la stabilirea unui nivel mult mai normal de dopamină liberă disponibilă să acționeze ca un inhibitor retrograd. Aceasta conduce la o inhibiție crescută a inputului neural și la o reducere a stimulilor negativi către creierul mijlociu și cortexul cerebral. Unii spun că fără marijuana s-ar ucide sau s-ar mutila pe ei sau pe alții. Cannabisul se dovedește a fi unicul tratament util. Folosiți extracte de cannabis din hibrizi Sativa x Indica, sub formă de ceaiuri sau vaporizări.

 Sursa: medicalmarijuana.com

Marijuana nu trebuie fumată niciodată de nimeni cu probleme la plămâni. Se poate folosi tinctură din toată planta (hibrid Sativa x Indica), o picătură sublingual, de două ori pe zi. Măriți doza gradat dacă este necesar. Se pot folosi și alimente preparate cu extract de cânepă în unt, sau cu extract de cânepă în ulei (de măsline, de sâmburi de struguri etc.).


 


 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Cannabisul tratează simptomele asociate hipoglicemiei: stabilizează nivelul de zahăr în sânge, îndepărtează stresul, anxietatea, este un stimulent al apetitului, îndepărtează greața și durerile stomacale.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Se știe că cannabisul reduce hipertensiunea la niveluri normale atunci când este folosită regulat. Cercetările recente indică faptul că sistemul de endocanabinoizi ai corpului joacă un rol important în regularizarea tensiunii sanguine, dar sunt necesare studii ulterioare care să explice mecanismele exacte implicate în acest proces. Studiile pe animale au demonstrat că anandamida și alți endocanabinoizi suprimă hipertensiunea și pot normaliza tensiunea sanguină. Administrarea canabinoizilor la animale este asociată în mod tipic cu vasodilatație, cu bradicardie trecătoare și cu hipotensiune, precum și cu inhibarea procesului aterosclerotic.

Receptorii pentru canabinoizi, CB1 și CB2 și enzimele pentru degradarea endocanabinoizilor sunt prezente în țesuturile cardiovasculare. Activarea receptorilor cardiovasculari CB1 conduce la hipotensiune și la o scădere a contractilității cardiace. Totuși, nu este clar rolul receptorilor CB2.

Recomandări: hibrizi cu Indica dominantă

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Medicamentele convenționale folosite pentru a trata infecția cu HIV, cum ar fi AZT sau 3TC și diferiți inhibitori de proteaze, provoacă o stare semnificativă de greață, astfel că pacienții au dificultăți în urmarea tratamentului. Greața provoacă și o pierdere a a apetitului și greutății corporale, conducând la emaciere pronunțată, una dintre cauzele decesului în cazurile de SIDA, datorită faptului că lasă corpul pradă unor infecții sau chiar tipuri de cancer neobișnuite. Marijuana medicală este bine cunoscută ca tratament eficient pentru simptomele HIV/SIDA, precum și pentru efectele secundare legate de terapiile antiretrovirale care constituie tratamentul principal în HIV/SIDA. În ceea ce privește marijuana, canabinoizii sunt promițători pentru tratarea sindromului de emaciere în cazul pacienților cu SIDA. Greața, pierderea apetitului, durerea și anxietatea, toate sunt probleme legate de emaciere și pot fi înlăturate de marijuana. Eficiența cannabisului pentru tratarea simptomelor legate de HIV/SIDA este recunoscută de mulți. Valoarea sa ca un antiemetic și analgezic a fost dovedită în numeroase studii și prezentată în mai multe articole sponsorizate guvernamental, incluzând aici pe acelea conduse de Institute of Medicine (IOM), United Kingdom’s (Casa Lorzilor) Science and Technology Committee, Australian National Task Force on Cannabis și altele. Atunci când este prescrisă atent și monitorizată, marijuana medicală poate conferin beneficii nemăsurate pentru sănătatea și starea de bine a celor suferinzi de simptomele HIV/SIDA.

Nota traducătorului: Datorită efectului imunosupresor al cannabisului, este posibil ca în cazul apariției unor infecții, cannabisul să creeeze probleme suplimentare. Ca atare, recomandăm atenție la administrarea cannabisului în cazul acestei afecțiuni.

Mai mult, recomandăm mai degrabă utilizarea de plante și remedii imunomodulatorea, sau chiar imunostimulatoare, precum argintul coloidal, echinacea, propolis, ulei de chimen negru, Ganoderma Lucidum, precum și multe alte plante medicinale, eventual la sugestia unui fitoterapeut competent.


 Sursa: medicalmarijuana.com

 You will be treating the symptoms of this condition-not the disease .

Recommend using whole marijuana extracts or isolated cannabinoids.  Recommend a smoke free, under the tongue delivery system, or a vaporizer.  When marijuana is smoked, it is difficult to calculate dosage, difficult to understand which cannabinoids you are receiving and at what levels.  The AMA says, “Marijuana in smoked form is not suitable as a medicine.”

Symptoms include:
  gastro-intestinal problems
  inflammation of vessels
  abdominal pain
  vomiting
  joint inflammation
  joint pain
  kidney disorder
  insomnia

Corticosteroids (Prednisone) can be given short term.  Most people gain considerable weight using Prednisone.  This medication is known to have  many side effects.  Anti-inflammatory (OTC) drugs like Ibuprophen and aspirin can be taken.  These too have unwanted effects especially on the stomach.

Medical Marijuana can be taken to relieve all the symptoms above and with little to no side effects.  A cannabis extract salve can be rubbed into the joints to relieve painful joints.  A cannabis extract can be taken orally (under the tongue) to relieve the gastro-intestinal problems, abdominal pain.  The anti-emetic properties of cannabis will stop the vomiting.  Cannabis is very effective relieving sleep problems.  Cannabis relieves inflammation.

 


 Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabis-ul este utilizat doar pentru tratarea simptomelor afecțiunii Grave, și nu pentru tratarea bolii în sine. În astfel de situații, pacienții trebuie să apeleze la un medic endocrinolog pentru a fi siguri de diagnosticul acestei boli.

Simptomele care pot fi ameliorate astfel, sunt:

-reducerea presiunii oculare (în cazul oftalmopatiei asociate, dacă aceasta este prezentă)

-reducerea anxietății și iritabilității, insomniilor

-sporește apetitul și creșterea mase corporale

Teoretic, extractele neprocesate termic din cannabis (sucul din planta integrală), poate acționa și asupra refacerii echilibrului endocrin, însă nu există studii care să confirme aceasta.

Recomandări: extracte realizate din soiuri sativa pentru timpul zilei, și indica pentru timpul nopții, sau hibrizi 50%/50% pentru toată ziua, fie procesate termic, fie în amestec.

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabisul s-a dovedit a fi un bun tratament pentru sindromul colonului iritabil și, de asemenea, poate fi utilizat cu succes în cazul refluxului acid gastroesofagian care atacă esofagul. Medicamentele farmaceutice prescrise în mod obișnuit de doctori sunt uneori la fel de nocive ca și problema tratată. Ei prescriu, de exemplu, medicamente cum ar fi atropina, care au efecte secundare severe. Pe de altă parte, s-a demonstrat că activarea receptorilor pentru canabinoizi inhibă secreția fluidului gastrointestinal și inflamația în cazul modelelor animale. Canabinoizii au o abilitate demonstrată de a bloca mecanismele spinale, periferice și gastrointestinale care promovează durerea în sindromul colonului iritabil și în tulburările asociate cu acest sindrom. Astfel, mulți cercetători au concluzionat că modularea sistemului endocanabinoid oferă un nou tip de tratament pentru mai multe probleme gastrointestinale, incluzând greața și voma, ulcerele gastrice, sindromul colonului iritabil, boala Crohn, diareea secretorie, ileus paralitic și refluxul gastroesofagian acid.

Recomandări: ingerați cannabisul pentru cele mai bune efecte, sau folosiți alimente preparate cu cannabis, tincturi, extracte, ceai și unt cu cannabis.  

Hibrid Indica x Sativa

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Fibromialgia este un sindrom al durerii cronice care este caracterizat de o durere difuză a mușchilor și a încheieturilor. Fibromialgia se mai numește și fibromiozită sau fibrozită. Simptomele includ și insomnie, depresie, probleme cutanate, hipoglicemie, o pierdere a acuității mentale, oboseală, complicații genitourinare și altele. Multe dintre aceste simptome pot fi reduse sau alinate prin utilizarea marijuanei medicale. Aceasta lucrează bine datorită proprietăților de alinare a durerii pe care le au THC și alți canabinoizi prezenți în cannabis. Un studiu din 2006 a descoperit că THC a redus atât durerea cronică, cât și durerea provocată experimental, cel puțin cu 50%, în toți pacienții care au luat parte la un studiu clinic privitor la terapia cu THC.

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Studiile anterioare pe animale au demonstrat că cannabisul posedă o activitate anticonvulsivă; totuși, o seamă de experimente pe om, examinând efectele canabidiolului (CBD) asupra convulsiilor epileptice induse au condus la rezultate mixte. Astfel, se pare că extractele din cannabis sunt mai eficiente decât THC pur în ceea ce privește tratarea simptomelor epilepsiei. Unii epileptici au descoperit că marijuana le permite să controleze convulsiile fără să apară stările fizice și psihice proaste, asociate în mod tipic cu tratamentele farmaceutice. Studiile pe animale indică că anumiți canabinoizi care nu se găsesc în pilula sintetică cu THC au efecte anticonvulsive notabile. De exemplu, CBD, unul dintre canabinoizii nedisponibili prin prescripție medicală, controlează complet convulsiile parțiale. Marijuana este singura sursă de CBD și de alți canabinoizi care poate ajuta la atenuarea atacurilor de epilepsie. În plus, activitatea anticonvulsivă a fenitoninei și a diazepamului se pare că este potențată de THC. Totuși, folosirea cannabisului poate, ocazional, să provoace apariția convulsiilor. În contrast față de THC, nu este nicio dezvoltare a toleranței în cazul efectelor antiepileptice ale CBD-ului.

 Recomandări: Orice hibrid cu Indica dominantă (cu un nivel ridicat de CBD).

Nota traducătorului: Există multe alte plante medicinale și remedii care pot trata epilepsia, cel puțin în majoritatea situațiilor. Ele trebuie adaptate de la caz la caz, și vom nota că printre ele se pot enumera: aurul coloidal, Ganoderma Lucidum, Salvia, Gotu Kola, Angelica arhangelica, precum și multe alte plante. Unele dintre ele interacționează cu medicația de sinteză și, de aceea, trebuie consultat medicul fitoterapeut la administrarea acestora.

 

 

Sursa: medicalmarijuana.com


Jurnalul Experimental Dermatology a publicat un articol în care auitorii subliniază posibilitatea utilizării canabinoizilor în scop terapeutic pentru a trata bolile de piele. Studii recente arată că receptorii pentru canabinoizi, CB1 și CB2 sunt exprimați la nivelul pielii sănătoase și al celei bolnave. Așadar, un tratament care să vizeze acești receptori ar putea să se dovedească a fi foarte eficient. Receptorul CB1 este localizat pe nervii care merg prin piele; fibrele nervoase mari și chiar cele mici, asociate cu foliculii părului au acest receptor. În plus, studiile anterioare au demonstrat că celulele pielii omului, ketinocitele epidermice, au posibilitatea de a sintetiza, de a lega și de a metaboliza anandamida (AEA). Canabinoizii pot atenua răspunsurile alergice. Blocarea receptorului CB2 poate conduce, de asemenea, la o reducere a inflamației. Studiile arată că, atunci când sunt aplicați local, canabinoizii pot contribui la reducerea senzației de prurit și, de asemenea, pot inhiba tumorile maligne ale pielii. Astfel, s-a raportat că aplicarea locală de cannabis este binefăcătoare în caz de eczemă, psoriazis, dermatita de contact, prurit și chiar infecții ale pielii. Folosirea locală a tincturii de cannabis în alcool este ideală pentru durerile artritice de încheieturi sau pentru mușchii dureroși. Astfel, cannabisul poate fi folosit pentru tăieturi, zgârieturi, infecții ale pielii și dermatite, pentru eczeme, psoriazis și vânătăi.

Recomandări: hibrid Indica 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Distonia este o tulburare neurologică motorie caracterizată de o tensiune musculară anormală și de contracții musculare involuntare, dureroase. Un studiu de caz din 2002, publicat în numărul din iulie al The Journal of Pain and Symptom Management, a raportat îmbunătățirea simptomelor distoniei după fumatul de cannabis de către un pacient cronic de 42 de ani. Cercetătorii au raportat că scorul subiectiv al durerii a scăzut de la 9 la 0 după inhalarea fumului de cannabis și că subiectul nu a avut nevoie de nicio altă medicație analgezică pentru următoarele 48 de ore. Cel puțin un studiu preclinic recent indică faptul că atât canabinoizii sintetici, cât și dozele mari din canabinoidul natural, canabidiol (CBD) ar putea modera avansarea distoniei la animale. De asemenea, în literatura științifică din anii '80 și '90 apar referințe limitate privitoare la folosirea canabinoizilor pentru distonie la om și la animale. Se pare că sunt necesare studii clinice la scară mare pentru a investiga folosirea canabisului și a canabinoizilor pentru această afecțiune.

Sursa: medicalmarijuana.com

Opinia generală a cercetătorilor din comunitatea medicală este că cannabisul medical poate interacționa cu sistemul canabinoid endogen pentru a reduce problemele asociate cu greața, voma, ulcerele gastrice, sindromul colonului iritabil, boala Crohn, diareea secretorie, ileus paralitic și refluxul gastrointestinal. Receptorii agoniști pentru canabinoizi întârzie golirea stomacului și, de asemenea, pot inhiba secreția de acid gastric. Nu este de mirare că în trecut au fost consemnate cazuri de utilizare efectivă a cannabisului în ceea ce privește dizenteria și holera. Cannabisul este un modulator adaptogenic al sistemului imunitar care poate crește sau descrește funcționarea sistemului imunitar astfel încât aproape totdeauna contribuie la rezultate bune pentru sănătate. Cannabisul ajută la combaterea crampelor care însoțesc multe probleme ale intestinului gros deoarece canabinoizii relaxează contracțiile mușchiului neted al intestinelor. Cercetările arată că proprii canabinoizi ai corpului, cunoscuți ca anandamide, acționează asupra sistemelor neurologice care controlează sistemul gastrointestinal. Canabinoizii interni și externi controlează puternic motilitatea gastrointestinală și inflamația. Ei au, de asemenea, abilitatea să reducă secrețiile fluidelor gastrointestinale și inflamația. Aceasta înseamnă că cannabisul ajută la vindecarea ulcerelor și a altor probleme.

Recomandări: hibrid Sativa x Indica

 Sursa: medicalmarijuana.com

Depresia face ca lucrurile obișnuite, precum a merge la muncă, a găti, a spăla sau chiar igiena personală să fie foarte dificile. În prezent sunt mai multe tipuri de antidepresive: triciclice, inhibitori de MAO (monoaminooxidază), SSRI, SNRI și altele câteva. Adesea, efectele secundare ale acestor antidepresive sunt mai negative ca depresia însăși:

triciclice: vedere încețoșată, constipație, urinare dificilă, agravarea glaucomului, gândire tulburată, oboseală și presiune sanguină ridicată.

inhibitori MAO: slăbiciune, amețeală, dureri de cap, tremur, sunt mortali dacă sunt amestecați cu unele droguri.

SSRI: pierderea apetitului, pierderea în greutate, insomnie, greață, nervozitate, dureri de cap și probleme sexuale.

SNRI: pierderea apetitului, pierderea în greutate, insomnie, oboseală, dureri de cap, probleme sexuale, insuficiență hepatică și presiune sanguină ridicată.

Din acest punct de vedere, Cannabisul este benefic în doze mici, care cresc nivelul de serotonină din creier, dar în doze mari poate produce efectul opus. În general, canabinoizii promovează neurogeneza hipocampică și au efecte antidepresive, astfel încât în doze mici, până la moderate, pot oferi ușurarea dorită, fără efectele secundare nedorite ale medicamentelor convenționale.

Nota traducătorului: Atenție! În anumite situații, mai ales în cazul utilizării unor doze ridicate, cannabisul poate accentua stările de depresie. Mai ales într-un astfel de caz, vă sugerăm să întrerupeți consumul de cannabis, și să urmăriți utilizarea unor alte remedii, precum aurul coloidal, Ganoderma Lucidum, busuiocul, menta, salvia, etc...

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Inflamația acută a vezicii urinare a indus creșterea expresiei CB2, dar nu și a CB1 la nivelul detrusorului vezicii urinare. Inflamația cronică a vezicii urinare a crescut expresia proteinei CB2 și a mARN, la nivelul vezicii urinare, dar nu și a expresiei proteinei CB1 sau a mARN. Receptorii CB1 și CB2 sunt prezenți la nivelul vezicii urinare după inflamația acută sau cronică. În ceea ce privește receptorii CB2, aceștia pot fi o țintă viabilă pentru tratamentul farmacologic al inflamației vezicii urinare și al durerii asociate, folosind canabinoizii din extractul de cânepă. 

Recomandări: hibrizi Indica X Sativa, Extract din toată planta, vaporizator, tincturi, uleiuri, alimente, unt de cannabis, fiertură.

Tinctura este un extract medicinal într-o soluție alcoolică. Alcoolul este folosit pentru a extrage și a păstra rășinile și alte materiale solubile din plantă. Tincturile din cannabis sunt o modalitate excelentă de a folosi ingredientele medicinale ale plantei și o alternativă perfectă pentru aceia care evită fumatul. Tincturile și extractele din cannabis sunt administrate de obicei ca analgezice, sedative și narcotice. Filosofia din spatele tincturii este de a captura esența spirituală și fizică a plantei. Acest fapt este realizat prin folosirea puterii alcoolului etilic de a dizolva și de a păstra elementele active ale plantei (cannabis). Extracția cannabisului necesită alcool de peste 90% concentrație.

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabis este un tratament incredibil pentru pacienții care suferă de sindromul vomei ciclice, caracterizat de episoade recurente de greață severă și vomă care durează de la câteva ore la câteva zile. Pacienții au în mod tipic perioade de săptămâni sau chiar luni de zile fără nicio problemă și apoi poate surveni neașteptat un episod. Problemele psihiatrice sunt obișnuite în această boală și în unele cazuri o declanșează. Un asemenea factor declanșator este anxietatea anticipatorie, care contribuie la intensificarea episoadelor ulterioare ale bolii.

Recomandări: utilizați marijuana medicală ca tratament ajutător la alte tratamente și veți descoperi că, treptat, veți folosi mai puține medicamente prescrise pentru acest sindrom. Luați, de asemenea, L-carnitină și coenzima Q10. Utilizați supozitoare cu cannabis sau vaporizați. De asemenea, tinctura (alcoolică) este foarte bună când este administrată sublingual. Alimentele cu cannabis sunt, de asemenea, bune. Folosiți doze scăzute! Cele mai bune tulpini sunt cele de hibrizi dominant Indica.

 

 

Sursa: medicalmarijuana.com

Sistemul endocanabinoid este un sistem regulator important în ceea ce privește tractul intestinului gros, lucrând atât pentru controlul digestiei, cât și al imunității, două funcții majore ale intestinului. Studiile arată că receptorul CB2 poate reprezenta un mecanism intrinsec al intestinului, în stare de a contracara hipermotilitatea, inflamația intestinală și posibila proliferare necontrolată a celulelor. Datorită faptului că receptorul CB2 este crescut în stările de colon iritabil, agoniștii pentru CB2, care sunt lipsiți de efectele psihotropice caracteristice mediate de CB1, ar putea reprezenta compuși terapeutici atractivi pentru managementul problemelor intestinale.
 Recomandări: tratați cu marijuana medicală, folosiți extractul din toată planta, hibrizi Indica x Sativa, supozitoare, vaporizator, alimente, unt, tincturi. Urmăriți să stați pe vine când defecați.
Nota traducătorului: În cazul existenței unor hemoroizi sau diverticuli, datorită slăbirii pereților vaselor de sânge, este posibilă apariția de sângerări ca urmare a consumulu ide cannabis. În cazul existenței unei asemenea probleme, este mai bine să întrerupeți consumul de cannabis la apariția eventualelor sângerări.

 Sursa: medicalmarijuana.com

Un mic număr de studii sugerează posibilitatea tratării durerii acute de cap cu cannabis. Sunt mai multe motive pentru care cannabis sau medicamentele cu canabinoizi pot avea un efect farmacologic asupra durerii de cap. Canabinoizii sunt activi în zonele creierului cunoscute a fi implicate în patofiziologia migrenelor, incluzând zonele suspectate în generarea migrenelor. Compusul endogen anandamida se pare că modulează transmiterea durerii la nivelul sistemului nervos central; anandamida potențează, de asemenea, receptorii 5-HT1A și inhibă receptorii 5-HT2A, astfel că efectele asupra transmisiei durerii cu medierea serotoninei pot fi implicate și ele în ceea ce privește tratamentul durerii de cap. Datele sugerează că receptorii CB pot prezenta un potențial terapeutic în dureri de cap de tip cluster, în migrene sau în alte tipuri de dureri de cap. Fumatul marijuanei și consumul derivatului ei legal, dronabinol, a ajutat un pacient cu dureri de cap de tip cluster, conform unui raport de la Clinica Montefiore. Dronabinolul este aprobat pentru tratamentul stării de greață și de pierdere a apetitului. Mulți pacienți au raportat eficiența fumatului de marijuana sau al consumului de dronabinol pentru alinarea durerii.

Recomandare: Extract din planta totală, hibrid Sativa x Indica, vaporizator, sublingual, spray.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii ajută la alinarea simptomelor sindromului de oboseală cronică, îndepărtând durerile de cap, fiind antidepresivi, antiinflamatori, sporind concentrarea, îndepărtând durerea musculară, susținând sistemul imunitar și crescând nivelul de energie.

Recomandări: hibrid Sativa, Sativa x Indica sau hibrid dominant Sativa.

 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Simptomele sindromului de tunel carpian sunt durerea (arsuri, furnicături, amorțeală) și inflamația atunci când este folosită încheitura mâinii, ca rezultat al compresiei nervului median care este unul dintre nervii sunt localizați la nivelul mâinii. Durerea poate cauza un disconfort semnificativ cu pierderea somnului și pierderea abilității de a rezolva sarcini simple. Marijuana este un medicament excelent pentru somn. Pacienții trebuie să folosească doar cantități mici dintr-o tulpină INDICA care este mai puțin psihoactivă; administrarea se recomandă a fi prin vaporizare cu 20 minute înainte de culcare. Canabinoizii din plantă acționează, de asemenea, ca agenți antiinflamatori puternici. Așadar, orice inflamație a tendoanelor va fi, de asemenea, alinată, ușurând simptomele pacientului.

 Recomandări: hibrid dominant Indica; extract, decoct, unt cu cannabis, alimente, unguent, vaporizator.

 Sursa: medicalmarijuana.com

Pierderea apetitului și cașexia sunt simptome frecvente la pacienții cu cancer. Adesea, tratamentul se dovedește ineficient și calitatea vieții multor pacienți este semnificativ scăzută datorită acestor simptome. În pacienții cu cancer, canabinoizii s-au dovedit mai eficienți decât placebo, dar mai slabi decât gestagenele. În 1986, delta-9-THC, constituentul principal al cannabisului, a fost aprobat ca un medicament antiemetic pentru pacienții bolnavi de cancer care sunt tratați prin chimioterapie. În plus, în studiile clinice, THC a stimulat semnificativ apetitul și a condus la creșterea în greutate în cazul pacienților cu HIV și cancer.

Sunt indicații clare că cannabisul este tolerat mai bine decât THC luat de unul singur, asta pentru că cannabisul conține mai mulți canabinoizi adiționali, cum ar fi canabidiolul (CBD), care antagonizează acțiunile psihotrope ale THC, dar nu inhibă efectul de stimulare a apetitului.

Sunt prea puține dovezi pentru a susține folosirea canabinoizilor ca substanțe analgezice. Principala limitare a canabinoizilor este dată de frecvența ridicată a efectelor adverse serioase asupra sistemului nervos central și asupra sistemului cardiovascular. Utilizarea medicală a canabinoizilor poate fi de folos în cazuri individuale, ca adjuvanți la altă medicație antiemetică sau analgezică, atunci când tratamentul standard eșuează. Trebuie luate în considerare pericolele potențiale și toxicitatea.

Recomandări: utilizați extract din toată planta (hibrizi Indica x Sativa): tincturi, ceaiuri, alimente, supozitoare, vaporizator. 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabis-ul poate ameliora multe dintre simptomele acestei boli, fără efecte secundare periculoase. Pentru aceasta se folosesc în special canabidiol-ul (CBD) și cannabinol-ul (CBN), datorită proprietăților lor antidepresive, relaxante, antistress, de reglare a somnului și eliminare a anxietății.

Desigur, în astfel de situații trebuie utilizate plante cu conținut ridicat de CBD, care sunt foarte rare. Cânepa industrială are un raport favorabil CBD/THC, dar conținutul de CBD este scăzut totuși, ceea ce face necesară utilizarea unor cantități ridicate pentru obținerea compusului respectiv, sau a unui extract concentrat.

 Sursa: medicalmarijuana.com

Observațiile făcute de chirurgi și neuroradiologi arată că există o stare de inflamație și edem al nervului facial afectat la nivelul ganglionului geniculat. Se pare că endocanabinoizii joacă un rol important în reglarea procesului inflamator. Extractele din cânepă sunt folosite tradițional ca un remediu cunoscut împotriva inflamației. Când are loc un proces inflamatoriu, endocanabinoizii acționează ca o frână. Ei opresc corpul să reacționeze prea intens și previn ieșirea de sub control a reacției imunitare.În ceea ce privește sistemul imunitar, doze scăzute de canabinoizi pot încuraja proliferarea celulară. Legătura dintre emoții și vindecare sugerează că marijuana stimulează producția de noi neuroni și de nervi în creier. Sunt câteva rapoarte din cercetarea recentă, conform cărora marijuana stimulează creșeterea nervilor motorii.

 Recomandări: folosiți hibridul dominant Indica, extracte, concentrate, tincturi, decoct, vaporizator, unt cu cânepă. 

 Sursa: medicalmarijuana.com

O serie destudii au confirmat proprietățile bronhodilatatoare ale THC-ului, fie sub formă de aerosoli, dizolvat în solvenți corespunzători, fie inhalat direct sub formă de vapori. Canabidiol-ul nu a arătat nici un efect de ameliorare în această direcție. Totodată, după 20 de zile de administrare continuă, nu a fost observată instalarea toleranței.

Atenție! Inhalarea fumului obținut prin arderea plantei (fumat) este iritantă pentru plămâni, și nu este indicată nici chiar pentru persoanele sănătoase, cu atât mai puțin pentru cele cu probleme pulmonare. Utilizarea vaporizatoarelorcu temperatura precis controlată reduce într-o anumită măsură iritațiile, însă utilizarea ideală ar fi în acest caz pe cale orală.

S-a constatat că utilizarea prin inhalare a vaporilor conținând 2% THC, sau utilizarea pe cale orală a 15 mg THC, au efecte identice cu cele obținute prin utilizarea dozelor terapeutice de bronhodilatatoare utilizate în mod curent (izoprenalină, salbutamol).

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Una dintre cele mai vechi utilizări ale marijuanei este alinarea umflăturilor și a inflamației. Diferiții canabinoizi prezenți în stare naturală în marijuana au diferite beneficii pentru suferinzii de artrită. Tetrahidrocanabinolul (THC) este benefic în calitate de alinător al durerii. S-a arătat în studii clinice că canabicromenul (CBC) și canabidiolul (CBD) au proprietăți antiinflamatoare valoroase. Guta este una dintre formele cele mai dureroase de artrită.

Canabinoizii au proprietăți analgezice, imunomodulatoare și antiinflamatoare și atenuează deteriorarea încheieturilor în cazul modelelor de artrită la animale. Sativexul este un medicament bazat pe marijuana care a fost elaborat de GW Pharmaceuticals în 2005 ca tratament pentru scleroza multiplă. În plus, s-a arătat că Sativexul are efecte binefăcătoare în artrita reumatoidă, reducând durerea și îmbunătățind calitatea somnului. Sativex nu este psihoactiv și este administrat ca spray bucal compus în principal din doi canabinoizi prezenți în mod natural în marijuana, tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD). Canabinoizii reduc inflamația prin suprimarea anumitor părți ale sistemului imunitar.

Recomandări: vaporizator, alimente, extract sau tinctură (sublingual) sau supozitoare.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Anorexia reprezintă pierderea acută a apetitului, asociată adesea cu factori psihologici. Diverse boli de stomac, reacții secundare la medicamente, utilizarea unor droguri precum cocaina sau heroina, pot cauza deasemenea anorexia. Unele forme de anorexie se dezvoltă ca urmare a unui răspuns exagerat la standarde aberante de privind frumusețea (anorexia nervosa).

Potențialul cannabis-ului de a ameliora această afecțiune poate depinde de factori psihologici. Canabinoizii pot avea un efect minim de stimulare a apetitului în cazul anorexiei nervoase. Există deja foarte multe dovezi privind proprietăților canabinoizilor de inducere a foamei, în special a THC-ului, mai ales în situațiile în care sursa anorexiei este de natură fizică, precum în cazul cașexiei. THC-ul sintetic (marinol) de exemplu, este prescris în cazul cașexiei, a epuizării date de SIDA sau chimioterapiei.

Efectul de stimulare a apetitului în cazul THC-ului este observat pornind de la doze de 5mg/zi în total, divizat în mai multe doze. În cazul în care este necesar, doza poate fi crescută până la 20mg. Într-un studiu realizat pe termen lung pe 94 pacienți bolnavi de SIDA, s-a confirmat efectul de stimulare a apetitului . Pacienții si-au menținut o masă corporală stabilă pe timpul tratamentului.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Rapoarte anecdotice sugerează că folosirea cannabisului ar putea ameliora nu numai ticurile, ci, de asemenea, și problemele de comportament la pacienții cu sindrom Tourette. Un studiu pe 12 pacienți și un altul pe 24 de pacienți, au demonstrat că delta-9 THC, ingredientul cel mai psihoactiv din cannabis, reduce ticurile la pacienții cu sindrom Tourette. Nu s-au înregistrat efecte adverse serioase și nici nu s-a remarcat vreo deteriorare a performanței neuropsihologice. Dacă medicamentele recomandate nu au efect sau dau reacții adverse semnificative la pacienții adulți, trebuie încercat și tratamentul cu delta-9 THC. În urma altui studiu folosind cannabis, cercetătorii au concluzionat că THC este eficient și sigur în tratarea ticurilor și a comportamentului obsesiv-compulsiv în cazul pacienților cu sindromul Tourette.

 Recomandări: o tulpină cu niveluri ridicate de CBD. 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Marijuana acționează ca un analgezic natural, ajutând și în problemele de somn. Un efect secundar al marijuanei este somnolența. Marijuana nu este toxică pentru organele principale ale corpului, cum sunt alte medicamente pentru somn, și are puține efecte secundare. Marijuana a atenuat simptomele siringomieliei. Cercetările recente arată că marijuana a redus durerea la pacienții cu dureri nervoase provenite în urma traumatismelor sau a complicațiilor chirurgicale. De asemenea, marijuana a oferit un somn mai bun și a redus anxietatea, conform unui studiu canadian.  

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Folosiți extracte îmbogățite în CBD pentru a trata simptomele bolii sjongren. Tincturi (sublingual), aplicații locale și ulei cu CBD. Echilibrați omega 6 și omega 3 în raportul 2:1. Probabil deja luați destul omega 6, dar adăugați DHA sau o pilulă cu ulei din pește (omega 3) zilnic. Luați destulă vitamina D zilnic. 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii sunt compuși din marijuana care pot avea proprietăți protectoare asupra celulelor nervoase. Zona zoster poate conduce la o complicație neplăcută numită nevralgie post herpetică, în care pielea rămâne dureroasă și senzitivă la atingere timp de luni sau chiar ani întregi după ce dispar erupțiile cutanate. Astfel, marijuana medicală este un tratament util pentru durerea neuropatică. 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 S-a descoperit că un canabinoid nonspihoactiv, canabidiolul poate avea un efect calmant, stabilizator, asupra creierului, care poate ajuta la contracararea unor deteriorări cauzate la nivel cerebral de THC. Cercetătorii sperăsăelaboreze un nou medicament pentru schizofrenie, bazat pe canabidiol. O privire retrospectivăîn literatura de specialitate sugereazăposibilitatea ca folosirea obișnuităa cannabisului săprotejeze funcția cognitivăla pacienții cu schizofrenie și CBD s-a arătat căîmbunatațește markerul funcției cognitive la subiecții sănătoși. Dovezile aratăcăreceptorii pentru canabinoizi și sistemul care îi acompaniază, de activatori endogeni, pot fi disfuncționali în schizofrenie. Nivelurile ridicate de anandamidăși palmitiletanolamidăîn fluidul cerebrospinal al pacienților schizofrenici poate reflecta un dezechilibru în semnalizarea canabinoidăendogenă, fapt care poate contribui la patogenezia schizofreniei.

 Sursa: medicalmarijuana.com

Marijuana medicală ajută la menținerea unui flux sanguin potrivit către mâini. Ea dilată micile vase de sânge. De asemenea, înlătură stresul, care poate contribui la sindromul extremităților reci; alină și durerea. Ingestia orală de cannabis poate avea efect până la 8 ore.

 Recomandări: Extract uleios de cannabis, extract de cannabis în unt, folosit în alimente. Cannabis poate fi aplicat local ca unsoare sau tinctură. Un sfert de cană de extract uleios de cannabis poate fi adăugat la o baie fierbinte, unde este absorbit prin piele.  

 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Simptomele tulburărilor la nivelul intestinului gros includ adesea crampe, dureri abdominale, inflamația mucoasei intestinale, diaree cronică, sângerări rectale și pierderi în greutate. Efectele activării receptorilor pentru canabinoizi CB1 și CB2 exercită funcții biologice asupra tractului gastrointestinal; dintre efecte menționăm reducerea motilității gastrointestinale, inhibarea secreției intestinale, reducerea refluxului acid și protecția față de inflamație, precum și promovarea vindecării epiteliale în cazul rănilor. studiile sugerează că cannabisul este eficient în tratarea simptomelor asociate problemelor intestinale, în parte, pentru că interacționează cu receptorii canabinoizi endogeni din tractul digestiv, aceasta conducând la calmarea spasmelor, alinarea durerii și la reglarea motilității. Cannabisul are proprietăți antiinflamatoare și cerecetările recente au demonstrat că canabinoizii sunt modulatori ai sistemului imunitar, sporind sau suprimând răspunsul imunitar. Canabinoizii au o abilitate demonstrată de a bloca mecanismele spinale, periferice și gastrointestinale care promovează durerea în sindromul colonului iritabil și în problemele asociate cu acest sindrom.  

Recomandări: extracte din toată planta, administrate ca tincturi, ceai, spray, alimente, supozitoare și vaporizări; hibrid Sativa x Indica.

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Pruritul (mâncărimea) este un simptom obișnuit asociat cu numeroase boli de piele, fiind și un simptom secundar în numeroase probleme severe, cum ar fi insuficiența renală și bolile de ficat. Literatura științifică relevă trei studii clinice care au investigat folosirea canabinoizilor în tratamentul pruritului. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Miami au raportat tratarea cu succes a pruritului cu 5mg THC la trei pacienți cu boli hepatice care înainte de terapia cu canabinoizi nu au răspuns la medicația standard, pierzându-și abilitatea de a munci. După administrarea canabinoizilor seara, toți cei trei pacienți au raportat o scădere a pruritului, precum și o îmbunătățire a somnului, devenind din nou în stare să lucreze. De asemenea, s-a raportat și îndepărtarea depresiei la doi dintre cei trei pacienți. Recent, cerectătorii de la Universitatea de Medicină din Wroclaw, Polonia, au raportat că aplicarea locală a unei creme bazată pe endocanabinoizi a redus pruritul uremic și xeroza (uscăciunea anormală a pielii) la pacienții cu hemodializă. Aplicarea cremei timp de trei săptămâni, de două ori pe zi, a eliminat complet pruritul la 38% dintre pacienți și a redus semnificativ mâncărimea la ceilalți. 81% dintre pacienți au raportat o reducere completă a xerozei după terapia cu canabinoizi.

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii sunt anticonvulsivanți, stimulatori ai apetitului, înlătură insomnia, alină spasmele musculare, sunt antimicrobieni, sunt imunosupresori, sunt analgezici, alină simptomele neuropatiei și sunt antidepresivi.

Recomandări: hibrizi Sativa, (Sativa x Indica 60:40), hibrizi Indica (Indica x Sativa)

 

 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Doctorii prescriu adesea opioide pentru durerea cronică, antidepresive pentru depresie și contraceptive orale pentru a stopa fluctuațiile hormonale, totul ca tratament pentru simptomele porfiriei. Lista efectelor secundare în cazul oricărui dintre aceste medicamente este copleșitoare: insuficiență hepatică, neîndemânare, vorbire neclară, spasme musculare, schimbarea trăsăturilor faciale, transpirație, confuzie, erupții pe piele, dureri de încheieturi,greață, vomă, febră, vedere perturbată, tremurături, căderea părului, creșterea nedorită a părului, iritabilitate, convulsii, discomfort stomacal, creșterea sânilor la bărbați, probleme cu somnul etc. Există dovezi științifice că cannabisul poate fi benefic pentru tratarea mai multor simptome ale porfiriei, cu efecte secundare minime sau chiar fără efecte secundare. Canabidiolul (CBD) este un constituent major al cannabisului medical, reprezentând până la 40% din extractele medicale din cânepă. S-a arătat că canabidiolul alină convulsiile, inflamațiile, anxietatea, tusea și congestia, greața și inhibă creșterea celulelor canceroase. Studii recente au arătat că canabidiolul este la fel de eficient pentru tratarea schizofreniei ca și antipsihoticele atipice. Datorită faptului că canabidiolul alină simptomele menționate mai sus, pacienții cu porfirie pot beneficia de pe urma tulpinilor cu o cantitate mare de CBD.

Recomandări: marijuana medicală cu procent ridicat de CBD.

 Sursa: medicalmarijuana.com

În stările dureroase care au o origine inflamatorie, produsele din cannabis dau adesea rezultate foarte bune. Într-un număr de afecțiuni dureroase, produsele din cannabis nu acționează numai ca analgezice, ci, de asemenea, au și un potențial antiinflamator. astfel, unii pacienți care folosesc cannabis raportează o reducere a necesității lor pentru medicamente intiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene. În plus, sunt câteva rapoarte despre efectele pozitive ale cannabisului în stările alergice. Se pare că THC își exercită activitatea antiinflamatoare prin suprimarea răspunsului celulelor Th1.

 Recomandări: utilizați un hibrid dominant Indica: extract, unt, decoct, tinctură, vaporizator.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Deși nu există studii clinice asupra ființelor umane, legate de boli precum ulcerele gastrice sau sindromul de colon iritabil, există suficiente studii efectuate asupra animalelor, care certifică reducerea spasmelor intestinale, a ulcerațiilor și a hipersecreției gastrice.

Aceste efecte apar în special datorită acțiunii acțiunii canabinoizilor asupra receptorilor CB1, ceea ce duce la relaxarea mușchilor netezi, și scăderea, dependentă de doză, a secreției acizilor gastrici.

Totodată, atât endocanabinoizii, cât și canabinoizi sintetici, au efecte protectoare și antiinflamatoare, la nivelul mucoaselor. Astfel, anandamida, metanandamida, și WIN55,212-2, au ameliorat leziunile mucoasei gastrice, induse prin ingerarea etanolului 100%. Coroborat cu acțiunea antiinflamatoare pe care canabinoizii o au (cum ar fi acțiunea de inhibare selectivă a COX2 de către canabidiol), se constată un potențial foarte mare de utilizare a acestor substanțe în tratamentul bolilor gastrointestinale.

Recomandări: hibrizi indica/sativa, extracte din planta integrală, tincturi (ambele sublingual), vaporizare, supozitoare, sau, eventual, sub formă gătită..

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii induc apoptoza celulelor canceroase de la nivelul pancreasului cu ajutorul genelor legate de stress de la nivelul reticulului endoplasmatic. Delta-9-THC inhibă ciclul dezvoltării celulare la nivelul celulelor pancreatice.

 Recomandări: canabinoizii sunt o alegere excelentă pentru tratamentul adjuvant al pacienților bolnavi de cancer la pancreas. Hibrid Indica X Sativa (Indica dominant) (niveluri ridicate de CBD/THC), extracte din toată planta luate sub limbă de 2-4 ori pe zi.

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

S-a descoperit faptul că receptorii pentru canabinoizi joacă un rol în metabolismul osos. Osteoclastele umane exprimă atât receptorii CB1, cât și receptorii CB2. Expresia CB2 a fost semnificativ mai ridicată în cazul monocitelor umane, comparativ cu osteoclastele diferențiate. În plus, diferențierea osteoclastelor umane din monocite a fost asociată cu o reducere a nivelurilor de 2-AG și o creștere a nivelurilor de AEA. Tratamentul osteoclastelor cu LPS a crescut semnificativ nivelurile de AEA. Concentrațiile scăzute de canabinoizi activează osteoclastele umane in vitro. În timpul diferențierii celulelor osoase la om este o reglare dinamică a expresiei receptorului CB2 și a producției de endocanabinoizi. Datele sugerează că micile molecule care modulează sistemul endocanabinoid pot constitui un tratament important în bolile de oase la om. Studiile arată că canabinoizii pot stimula întărirea celulelor stem mezenchimale din măduva osoasă indirect, prin intermediul unei celule accesorii, și mediată prin receptorul CB2. Această întărire poate fi un mecanism responsabil pentru formarea osoasă intensă, observată după tratamentul cu canabinoizi in vivo. Astfel, marijuana medicală contribuie mult la alinarea multor simptome asociate cu osteogeneza imperfectă.

Recomandări: ca tratament adjuvant pentru osteogeneza imperfectă, extract din toată planta, ceai, ulei, tinctură, alimente, vaporizator, unt; folosiți o tulpină cu niveluri ridicate de CBD (un hibrid Indica). 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Durerea neuropatică rămâne o problemă clinică semnificativă pentru că răspunde foarte puțin la terapiile disponibile, fiind adesea refractară la terapiile medicamentoase, necesitând validarea unor analgezice noi. Studiile clinice afirmă că pacienții cu dureri neuropatice trag beneficii de pe urma tratamentului cu canabinoizi. În urma unui studiu făcut de GW Pharmaceuticals cu Sativex, un spray cu canabinoizi testat pe pacienții cu dureri neuropatice, s-a concluzionat că pacienții care au primit acest tratament cu Sativex au avut dureri mai suportabile și un somn mai bun.

Recomandări: hibrid Indica x Sativa (CBD:THC)

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Există deja numeroase evidențe privind rolul interacțiunilor mediate de către receptorii canabinoizi CB1, CB2, în ceea ce privește neuropatologia și progresul sclerozei multiple (MS) și a sclerozei laterale amiotrofice (ALS). În ciuda acestor dovezi, utilizarea clinică a canabinoizilor pentru tratamentul acestor afecțiuni este încă limitată de către psihoactivitatea THC-ului. Din acest motiv, CBD-ul ar putea juca un rol major în astfel de terapii, nu numai datorită lipsei de psihoactivitate, dar și a pragului ridicat de toleranță în cazul ființelor umane.

De menționat însă că există și studii de factură mai recentă, care arată că sub forma neactivată termic, acidă (THCA, CBDA, CBGA) a canabinoizilor, acționează asupra unor alte categorii de receptori, cum ar fi GPR55, GPR18, 5HT1A, etc, cu efecte similare (neuroprotectoare, antioxidante, homeostatice) cu ale canabinoizilor carboxilați (CBD, THC). Totuși, cantitățile necesare par a fi mai ridicate, fapt care însă nu contează prea mult dată fiind lipsa totală de psihoactivitate ale acestor canabinoizi, sub formă acidă.

Eficiența cea mai ridicată în cazul tratamentului acestor afecțiuni, pare a fi dată de către canabidiol (CBD/CBDA), deși ameliorarea unor simptome exte exercitată și de către tetrahidrocanabinol (THC/THCA).

Sunt folosite deja (deocamdată nu și în Romania) astfel de produse pe bază de THC/CBD, sub formă de spray penru aplicare oro-mucosală, Sativex, cu rezultate bune în tratarea și ameliorarea afecțiunilor  neurodegenerative.

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Marijuana este eficientă pentru reducerea stări de greață și studiile au dovedit că marijuana medicală este o medicație antiemetică. Pentru pacienții care suferă de greață din cauza chimioterapiei sau a radioterapiei, fumatul de marijuana alină simptomele de greață destul de repede. Astfel, oamenii sunt în stare să mănânce și să nu piardă atât de mult în greutate. Scăderea stării de greață va reduce voma și stresul asociat cu aceasta, permițând un somn mai bun. S-a dovedit, de asemenea, că marijuana medicală este eficientă pentru creșterea apetitului la pacienții cu anorexie și pentru îmbunătățirea stării lor de spirit.  

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 În mai multe studii pe om și animale, s-a descoperit că marijuana și THC sintetic atenuează mai multe tipuri de contracții musculare. Mai multe studii făcute pe subiecți umani au indicat că cannbisul poate fi un ajutor neprețuit pentru tratarea variatelor tipuri de probleme de spasticitate, incluzând cazurile în care tratamentele convenționale au eșuat. Pacienți care suferă de probleme spastice severe au raportat că cannabisul îi ține de fapt într-o stare de funcționare acceptabilă. Spre deosebire de cannabisul natural, barbituricele și medicamentele pentru relaxare musculară folosite în mod curent pentru tratamentul spasmelor musculare severe sunt cunoscute a avea efecte secundare severe. 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Rapoartele anecdotice și un studiu controlat mic au evidențiat că cannabisul a îmbunătățit spasticitatea și tremurul la pacienții cu scleroză multiplă. Cannabis și-a demonstrat, de asemenea, efectele asupra funcției imunitare, reducând atacul autoimun care se pare că stă la baza proceselor patologice din scleroza multiplă. Mulți pacienți cu această boală raportează că cannabisul are un efect profund asupra spasmelor musculare, tremurăturilor, echilibrului, controlului vezicii urinare, vorbirii și vederii. Astfel, mulți pacienți în scaun cu rotile au raportat că au putut merge fără ajutor din partea altcuiva atunci când au fumat cannabis. În cazul testelor pe animale, canabinoizii au alinat vizibil și măsurabil simptomele sclerozei multiple și se pare că pot opri progresia bolii. Marinolul (un THC sintetic) nu oferă aceleași beneficii terapeutice ca și planta de cannabis, care conține cel puțin alți 60 de canabinoizi plus THC. Cercetările făcute de G.W.Pharmaceuticals în Marea Britanie au arătat că Marinolul nu este tot atât de eficient pentru controlul durerii ca întreaga plantă; ceea ce ajută pacientul cel mai bine se pare că este un echilibru între canabinoizi, CBC, CBD și THC. 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Cannabisul poate trata problemele de mișcare precum tremurul sau spasticitatea, aceasta pentru că cannabisul are proprietăți analgezice, antispastice, antitremur și antiataxie. Un studiu neurologic a descoperit faptul că cannabisul oferă ușurare în cazul spasmelor musculare și al ataxiei (pierderea coordonării). De asemenea, s-a descoperit că marijuana a crescut controlul musculaturii și a redus semnificativ durerea. S-a descoperit existența unui sistem canabinoid endogen în corp, strâns legat de mișcările normale ale corpului. Receptorii pentru canabinoizi sunt localizați masiv în ganglia bazală (partea creierului care controlează mișcarea). Astfel, cannabisul ajută în caz de atac cerebral, traume cerebrale, lovituri la nivelul coloanei vertebrale și scleroză multiplă. În calitate de agenți neuroprotectori, canabinoizii încetinesc evoluția în bolile Huntington, Alzheimer și Parkinson (la 58% din oamenii cu vârsta peste 85 de ani).

 Sursa: medicalmarijuana.com

Multe dintre medicamentele folosite curent pentru migrenă au efecte secundare semnificative și nu tratează toate simptomele. Marijuana a fost folosită din sec. XIX pentru tratarea durerilor de cap și a migrenelor; totuși, datorită climatului politic și atitudinii față de marijuana în sec. XX, această plantă nu a fost cercetată sau promovată ca tratament eficient pentru migrene. Mulți oameni care suferă de migrene au descoperit pe cont propriu că marijuana fie le-a oprit, fie le-a diminuat durerea intolerabilă. Cercetările recente arată că THC, principalul ingredient activ din marijuana, inhibă eliberarea de serotonină din sângele celor cu migrenă în timpul unui atac acut, reducând astfel durerea. Deși sunt necesare mai multe studii științifice, mulți pacienți folosesc marijuana medicală în mod sigur și eficient pentru a preveni și a trata durerile de cap migrenoase. Aceștia au descoperit că nu mai au nevoie de medicamente cu efecte secundare nedorite pentru a trata migrenele. Alții au descoperit că celelalte beneficii ale marijuanei, precum somnul îmbunătățit și reducerea stresului și anxietății, au redus și frecvența migrenelor. 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Atunci când o persoană este dependentă de metamfetamină, primul lucru pe care-l va face un program de ajutorare este de a-l ajuta pe om să se detoxifice. Această perioadă de detoxificare necesită înfrânarea de la folosirea drogurilor, precum și a altor substanțe periculoase. Astfel, persoana va deveni mai serioasă și își va curăța corpul de toxinele pe care le-a acumulat datorită folosirii drogului. Persoana va trece printr-o perioadă de abstinență de care se tem majoritatea consumatorilor de droguri. Simptomele includ: iritabilitate, o creștere a apetitului, oboseală, somn dificil, somn excesiv, anxietate, depresie, transpirație și temperatură crescută și dorința de drog. Severitatea acestor simptome depinde de persoană și de severitatea nivelului de abuz. În timpul acestei perioade de abstinență, mulți consumatori nu mai simt nicio plăcere din activitățile pe care în mod normal le agreau. Chiar dacă simptomele abținerii de la metamfetamină nu constituie o afecțiune fizică, precum în cazul abstinenței de la heroină, ele sunt cel mai adesea foarte traumatizante mental și emoțional. Pentru a reduce multe dintre aceste simptome, unii medici și specialiști sunt de părere că marijuana medicală poate fi benefică. Astfel, marijuana este benefică pentru tratarea anxietății și depresiei. Marijuana produce un efect calmant pentru mulți utilizatori. Mulți utilizatori ai marijuanei medicale o folosesc pentru a se relaxa și pentru a se destresa. Astfel, marijuana medicală îmbunătățește starea de spirit a utilizatorului, reduce starea de iritabilitate și dorința pentru drog. Totuși, există niște probleme; chiar dacă dependența de marijuana nu produce atât de multe probleme fizice, totuși poate apărea o obișuință psihologică de a consuma marijuana. Pe de altă parte, mulți consumatori de amfetamină trăiesc deja o stare de paranoia și, în acest caz, folosirea marijuanei medicale ar putea conduce la înrăutățirea stării de paranoia sau ar putea conduce la un comportament eratic.

Nota traducătorului: Nu totdeauna cui pe cui scoate. Cu toate acestea, efectele metamfetaminei, heroinei, sau altor droguri (așa-numite) grele, sunt mult mai grave decât cele ale cannabisului. Așadar pe principiul alegerii dintre două rele...

 Sursa: medicalmarijuana.com

 Canabinoizii sunt cunoscuți pentru capacitatea de neuromodulație, prin mecanismele bazate pe receptori, la numeroase niveluri ale sistemului nervos. Aceste mecanisme conferă proprietăți terapeutice care pot fi folosite pentru tratamentul tulburărilor neurologice, incluzând efecte antioxidante, neuroprotectoare, analgezie, acțiuni antiinflamatoare, imunomodulare, modularea celulelor gliale și reglarea creșterii tumorale.

 Recomandări: sublingual, tinctură (pe bază de alcool) sau ulei infuzat (ulei de măsline sau glicerină de calitate alimentară sau ulei de cocos). Local (unguente, unsori, balsamuri) pentru dureri musculare și spasme. Canabinoizii cresc apetitul, sunt analgezici, relaxează mușchii, reduc salivația, dilată bronhiile și induc somnul.

Tulpinile bogate în CBD sunt cea mai bună alegere. Sativa dominantă x Indica.

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Canabinoizii tratează simptomele marfan: ajută la reglarea tensiunii arteriale, înlătură durerea de la nivelul încheiturilor, oaselor și mușchilor (antiinflamatori), alină osteoartrita, scad presiunea oculară, ajută în problemele de circulație (vasodialtatori), ajută în scolioza dureroasă (analgezici), fiind și antibacterieni, antifungici și antivirali.

Recomandări: Hibrid Indica, extract. Administrare orală a extractului uleios de cannabis de 4 ori pe zi.  

 

 

Sursa: medicalmarijuana.com

Cannabis este mai eficient decât aspirina, în calitate de antiinflamator; este eficient ca tratament pentru durerile cronice, este un relaxant muscular eficient.

Recomandări: extract de cannabis, alifie, loțiune sau cremă 

Nota traducătorului: nu recomandăm utilizarea cannabisului în tratarea afecțiunilor infecțioase, datorită efectului imunosupresor al acestuia. Sugerăm mai degrabă utilizarea unor remedii precum argintul coloidal, propolisul, uleiul de chimen negru, precum și a multor alte pante cu efect imunostimulator.

 

Sursa: medicalmarijuana.com

Studiile recente au evidențiat perturbarea sistemului endocanabinoid în diferite afecțiuni ale ficatului și în complicațiile acestora (hepatită, fibroză, ciroză, cardiomiopatie cirotică și ischemie) și au demonstrat că modularea acestui sistem fie de receptorii agoniști pentru canabinoizi CB2, fie de receptorii agoniști CB1 poate avea efecte terapeutice semnificative. Agoniștii pentru receptorii CB1 ar putea fi benefici pentru încetinirea progresiei fibrozei ficatului și a declinului neurologic asociat cu encefalopatia hepatic, în plus față de atenuarea consecințelor hemodinamice adverse ale cirozei, extinzând astfe viața până ce apare disponibil un ficat pentru transplant. Agoniștii pentru CB1 pot fi, de asemenea, utili pentru tratamentul bolilor de ficat asociate cu obezitatea și pentru tratarea simptomelor sindromului metabolic prin atenuarea dislipidemiei și a inflamației sistemice și a ficatului. Agoniștii selectivi pentru receptorii CB2 pot proteja împotriva problemelor inflamatorii hepatice prin atenuarea activării celulelor endoteliale / a răspunsului inflamator (adică expresia moleculelor adezive, eliberarea factorilor chemotactici, a mediatorilor inflamatori etc.) și prin reducerea migrației și adeziunii celulelor inflamatorii la endoteliu etc.

Nota traducătorului: Conform medicinii milenare Ayurveda, utilizarea prelungită a cannabisului are efecte nocive asupra ficatului. Ca atare, nu recomandăm utilizarea plantei în tratarea unor afecțiuni ale ficatului, pentru aceasta existând multe alte plante cu efecte vindecătoare mult mai puternice, și fără efecte nocive.

 

 

 

 

 

 

 

 Sursa: medicalmarijuana.com

Sindromul colonului iritabil (IBS) reprezintă un spectru de tulburări caracterizate de durere și discomfort abdominal, asociate cu perturbări în ceea ce privește defecația. Astfel, motilitatea, secreția și senzațiile pot fi alterate la pacienții cu IBS. Activarea rceptorilor pentru canabinoizi, CB1 și CB2, reduce în mai multe circumstanțe motilitatea, limitează secreția și reduce hipersensibilitatea intestinală. Medicamentele care modifică nivelurile de endocanabinoizi la nivelul intestinului, de asemenea, reduc motilitatea și atenuează inflamația.

Marijuana "răcorește intestinul", atenuează contracțiile musculare care mișcă hrana prin stomac și intestine și reduce secreția de lichid intestinal, asociată cu diareea. De asemenea, marijuana controlează spasmele musculare asociate cu diareea.

Constituenții din marijuana, numiți canabinoizi, interacționează cu receptorii CB1 la nivelul sistemului nervos enteric (partea din sistemul nevos care controlează direct sistemul gastrointestinal) și cu receptorii CB1 de la nivelul creierului. Canabinoizii din marijuana care contribuie la abilitatea ei de a trata simptomele sindromului de colon iritabil includ tetrahidrocanabinolul (THC) și, posibil, canabidiolul (CBD). Pacienții care au sindromul de colon iritabil ar trebui să utilizeze specii de marijuana care conțin o concentrație relativ mare de THC. THC se leagă de receptorii CB1 ai celulelor din intestin și creier și acționează ca un agonist pentru inhibarea golirii stomacului și a tranzitului hranei prin intestine. CBD luat de unul singur se pare că nu are un efect prea mare asupra motilității intestinale, dar, luat împreună cu THC, acționează sinergic cu THC. Canabinoizii care activează receptorii CB2 (agoniștii), cum ar fi CBD, pot altera motilitatea intestinală în condiții fiziopatologice.

Recomandări: Utilizați extract din planta totală, Indica sau hibrid Indica x Sativa, ceaiuri, tincturi, vaporizator, alimente, unt de cannabis, supozitoare.

 

Articolul zilei

Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

sursa: pure-alchemy.ro

Primim adeseori întrebări despre argintul coloidal dacă este coloidal, ionic, sau coloidal ionic. Pe această temă s-au scris atâtea articole, încât nu vom insista foarte mult. Vom preciza doar că, din punctul nostru de vedere, este o batere a apei în piuă și o despicare la fel de inutilă a firului de păr în... două (jumătatea ionică și cea coloidală a firului de păr, ca să zicem așa).

De ce?

Citește mai mult:Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

Calitate, pentru că meriți!

AquaNano TareDeTot, 125ppm

Probabil cel mai puternic argint electrocoloidal din Romania...
Comandă acum!

Ai parte de reduceri!

Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 200RON, ai reducere 10%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 400RON, ai reducere 15%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 600RON, ai reducere 20%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 800RON, ai reducere 25%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 1000RON, ai reducere 30%.
Nou! Acum, minerale activate cu aur! Citește mai mult...

Transport gratuit

Transport
Oriunde în țară, pentru comenzi cu valoarea mai mare de 150RON.

Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

Vă recomandăm să citiți cu atenție, și să aplicați perseverent informațiile conținute în acest articol, mai ales în cazul în care vă confruntați, dumneavoastră personal sau cineva drag, cu această afecțiune.

Am structurat aici un protocol clar și eficient, ale cărui efecte sunt excepționale atunci când este aplicat perseverent, și mai ales în stadii incipiente.

Totodată, el poate fi completat cu diferite alte adjuvante, uzual fără probleme semnificative, și poate fi utilizat în paralel cu chimioterapia sau radioterapia, caz în care efectele secundare ale acestor tratamente vor fi semnificativ reduse.

Citește mai mult:Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

T-Stop
un remediu antitumoral de excepție
ArgiDent
Pastă de dinți naturală, foarte eficientă, pentru persoane sensibile
Gel de Aloe Vera
Pur, natural, din culturi organice
Aur coloidal
Vital Pur, Olympus - tinerețea sufletului tău
Argint coloidal Protect, Forte
Protecție, prevenire, vindecare
Deodorante naturale cu argint coloidal
Deovis, te păstrează curat în mod delicat
Magneziu, calciu, potasiu, fier, cupru, mangan, zinc
Minerale organice, pure, fără aditivi
ArgiMax, argint coloidal 1000ppm
Acțiune puternică, decisivă, rapidă
Virgo, Tytan, Coral
Săpunuri lichide 100% naturale, cu argint și aur coloidal
ArgO2, inamicul bacteriilor și mucegaiurilor
Puterea combinată a argintului și oxigenului
Vitamina C naturală
normală sau alcalină
Uleiuri esențiale naturale
Sănătate și încântare

Copyright

AghorasBio, AquaNano, Mellixir,

Electrik, Auris, AloeDirect,

CannExtract, FlorEsențial, BioMineral,

sunt mărci comerciale Aghoras Invent.

 

Copyright: Aghoras Invent 

Plătiți în siguranță

logoPL
Puteți efectua plățile online, prin intermediul cardului de debit/credit, sau din contul dumneavoastră PayPal.

Contactați-ne oricând

Comenzi:
Vodafone - 0734394338
Orange - 0754432971
Telekom - 0214240504
RDS - 0771078288
Program: Luni-Vineri, 8-15
 
Relații cu clienții, comenzi:
Telekom - 0767287306
WhatsApp, SMS - 0767287306
Program: Luni-Vineri, 9-17
 
 
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 
 
Comenzi: 0214240504, 0734394338, 0754432971, 0771078288, Relații cu clienții: 0767287306, (inclusiv WhatsApp, SMS)
facebook_page_plugin